Najnovije istraživanje: Kosovo na prvom mjestu na svijetu, kao država koja najviše voli Ameriku

Kosovo, Poljska i Izrael svrstani su među najveće navijače Amerike, pokazali su podaci koje je prikupio “Galup”.

Podaci dolaze iz serije istraživanja koje je sprovela specijalistička kompanija za ispitivanje javnog mnjenja u više od 130 zemalja, upoređujući rejtinge odobravanja rukovodstva u SAD-u, Kini, Njemačkoj i Rusiji. Istraživanje je došlo usred pojačanih tenzija između SAD-a i Kine, kao i rata na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Gallup je izračunao Neto odobrenje rukovodstva koristeći razliku između procenta koji odobravaju i procenta koji ne odobravaju rukovodstvo neke zemlje kako bi uhvatio opći osjećaj koji stanovništvo ima o učinku posla globalnog lidera.

Najveći neto procenat odobravanja u Sjedinjenim Državama bio je na Kosovu. Građani nacije jugoistočne Evrope vide SAD sa +78, prenio je “Newsweek“.

Ambasador Kosova u SAD-u Ilir Dugolli rekao je za “Newsweek”: “Sjedinjene Države su nam tokom uzastopnih administracija zadržale nepokolebljivu podršku, prepoznajući naše težnje za razvojem i integracijom u evroatlantsku zajednicu kao slobodna i nezavisna zemlja.” .

Ali, što je najvažnije, mimo diplomatskih veza, odnosi između Kosova i Sjedinjenih Država su jednako duboki.

„Ovaj odnos napreduje na zajedničkom vjeri u demokratske vrijednosti. Narod Kosova gleda na Sjedinjene Države kao na svetionik slobode i demokratije, koji neguje ljubav prema Americi i njenom narodu koja nadilazi generacije.”

Jeffrey Hovenier, američki ambasador na Kosovu, rekao je za “Newsweek“: “Sjedinjene Države su ponosne što su podržale narod Kosova u unapređenju njihove suverene, multietničke i demokratske države.”

“Ono što je narod Kosova postigao u 25 godina nakon brutalnog etničkog čišćenja Miloševićevog režima i u 16 godina od pune nezavisnosti nije ništa drugo do izuzetno”, izjavio je Hovenier.

Izrael i Poljska su bili drugi i treći najveći navijači SAD-a, sa rezultatom +66 i +59 respektivno.

S druge strane, Rusija i Iran su bile zemlje sa najnižim odobravanjem SAD, sa -82 i -73, respektivno.

Čini se da Gallupovi podaci pokazuju da SAD imaju posebno jaku prednost u odobravanju kada demokrata sjedi u Bijeloj kući.

U 2016, posljednjoj godini na vlasti predsjednika Baracka Obame, ukupno 50 posto ispitanih zemalja bilo je u određenoj mjeri usklađeno sa SAD (Galup ih je kategorizirao kao snažno, slabo ili samo usklađene).

Do 2017. godine, kada je predsjednik Donald Trump sjedio u Ovalnom uredu, samo 14 posto zemalja smatralo se da su pridružene SAD-u nakon prošlogodišnjih izbornih rezultata.

Taj se broj vratio nakon što je sadašnji predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, a od 2023. godine odobrenje se gotovo vratilo na nivo iz 2016. godine, sa 48 posto poslaničkih mjesta u pozitivnom redu.

Go to TOP