Ternava čestitao Kurban bajram, molimo se za stabilnost na Kosovu, mir u Palestini i Ukrajini

Kosovski muftija Naim Ternava obratio se muslimanskim vjernicima povodom praznika Kurban bajrama, gdje je pozvao na mir u zemlji i svijetu.

Ternava je rekao da je danas najvredniji dan u godini, Arafat, čestitajući svim muslimanskim vjernicima praznik Kurban bajram, praznik koji, prema njegovim riječima, karakteriše obavljanje hadža i žrtvovanje žrtvu.

„Čestitam vam i Dan oslobođenja naše zemlje, dan za koji su žrtvovane mnoge generacije da bi Kosovo steklo svoju nezavisnost“.

„Uz milione hadžija iz cijelog svijeta, koji se danas nalaze u svetoj Meki, značajan je broj i sa Kosova, ali i iz udaljenih dijasporaca koji mole za oproštenje grijeha. Mole se s ljubavlju za domovinu koja izvire iz prave vjere i duboke iskrenosti. Dova za sigurnost domovine, za dovu koju je Ibrahim uputio za blagoslovljenu Meku”.

„Naše vjerske praznike treba iskoristiti da unesemo sreću i radost u srca onih kojima je potrebna. Liječenje bolesnih i posjeta rodbini. Razmjenjujući pozdrave sa prijateljima i usađujući ove vrijednosti u umove i srca naše djece i mladih“, rekao je Ternava.

Nadalje, Ternava se molila da Bog pokrije Kosovo mirom i podari zemlji i cijelom svijetu dobrotu, prosperitet, sigurnost i stabilnost.

„Molim Boga da nas pokrije mirom, da našoj zemlji i cijelom svijetu podari dobrotu, prosperitet, sigurnost i stabilnost. I posebno se molimo, Bože, da se mir vrati i u Palestinu i Ukrajinu.”

„Mi, kao građani ove zemlje, moramo raditi na promicanju mira, otvaranju bratstva i tolerancije, daleko od sukoba i ratova, uvijek spremni da konsolidujemo vrijednosti bratstva i ljudskog suživota.

Go to TOP