Mladenović koji redovno dijeli nagrade institucijama “Za najbolju praksu o upotrebi jezika”, oglasio se o tablama na sjeveru Kosova

Ministarstvo za infrastrukturu nije konsultovalo Poverenika za jezik u vezi sa uklanjanjem svih saobraćajnih znakova ispisanih ćiriličnim pismom u opštinama sa srpskom većinom barem tako tvrdi povjerenik za jezike Slaviša Mladenović, piše Kosova.info

Uglavnom kada je problem upotrebe jezika povjerenik za jezike se ne oglašava, problemi upotrebe Albanskog jezika u opštinama gdje su gradonačelnici Srbi se skoro nikako ne poštuju ali Mladenović uglavnom nikada ne govori o tome.

Opština Prizren ima problem da se skoro nijedna objava opštine ne objavljuje na bosanskom, turskom i srpskom jeziku ali Mladenović se ne oglašava.

Međutim Mladenović je prvi kada se dodeljuju nekakve nagrade o dobroj praksi upotrebe jezika u opštinama, upravo je Mladenović dodjelio nagradu vjerovali ili ne opštini Prizren za dobru praksu upotrebe jezika.

Sada je saopštio “Nemi” povjerenik za jezik u kabinetu premijera Slaviša Mladenović, po čijoj ocjeni je rangiranje jezika u ovim tabelama greška, jer Ustav Kosova predviđa drugačije.

„Naznake na sjeveru Kosova prvo treba da budu na srpskom jeziku, a zatim na albanskom jeziku. Jezik većine stanovnika je primarni jezik“, rekao je on.

Međutim iako dobro zna kako on tvrdi ova zakonska prava o upotrebi jezika, Mladenović nikad do sada nije reagovao kada su u pitanjju druge zajednice koje imaju problem s upotrebom jezika u drugim opštinama.

„Član 59. Ustava Kosova govori o pravima zajednica i njihovih pripadnika, gdje se u stavu 9 navodi „da imaju lokalna imena, nazive puteva i druge topografske pokazatelje, koji odražavaju i su osetljivi na multietničke i višejezične karakter relevantnog područja’.

Između ostalog, Mladenović je najavio da je zatražio sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a uskoro će zatražiti i sastanak sa ministrom za infrastrukturu Ljiburnom Alijuom kako bi se to pitanje riješilo dijalogom.

Go to TOP