Dragaš: Smijena kandidata iz Vetëvendosje sa mjesta predsjednika skupštine, “ujedinilo” po prvi put VAKAT, SDU i JGP

Piše Berzati Berzat

Opština Dragaš održala je u petak vanrednu sjednicu. Razlog sazivanja ovakve hitne sjednice je bio smijena predsjednika Skupštine opštine Urana Haljimija iz redova Vetëvendosje .

Prva tačka rasprave je razrješenje sa dužnosti predsjedavajućeg Skupštine opštine Urana Halimija.
Razlozi zahtjeva za njegovu smijenu nisu objavljeni
Sastanak je počeo u 09:00 časova, u sali Skupštine opštine Dragaš.

U sali Skupštine je bilo vidno neraspoloženje i uznemirenost odbornika LDK i nevećinskih zajednica, odnosno Vakat koalicije, SDU I JGP.

Najnervozniji je bio gradonačelnik opštine Dragaš Beđet Đeljadini, koji je davao naredbe odbornicima iz koalicije gdje da sjede.

Uran Haljimi je rekao da je njegova smjena izvršena pod pritiskom gradonačelnika opštine Beđeta Đeladinija i njegovih potčinjenih, i da je ova sjednica sazvana nezakonito.

„Pod neuobičajenim pritiskom gradonačelnika opštine Dragaš, Beđeta Đeladinija i njegovih potčinjenih, održana je vanredna sjednica na kojoj sam razriješen dužnosti predsjedavajućeg Skupštine opštine“, izjavio je Haljimi.

Optužio je predsjednika Đeljadinija da je prokrijumčario glasove četiri poslanika.

„Sazivač sjednice, odbornik Spahiu iz redova LDK, stavio je potpis na moje ime, kao predsjedavajućeg. Drugo, skupština opštine Dragaš je prekršila ovu odluku otvorenim glasanjem. Treće, Đeladini je prokrijumčario glasove 4 poslanika, tri iz redova zajednica Vakat, SDU I JGP i jednog iz redova poslaničke grupe PDK. Mandati predsjedavajućeg iz razloga koje su nam ova 4 odbornika privatno pojasnili su toliko niski, da se moja savjest i nivo rasprave ne mogu osloboditi na tom nivou”, rekao je Haljimi.

Odbornik iz PDK-a Driton Ademi rekao je da je protiv smjene predsjednika Haljimija.

„Mi smo 9 odbornika. Jedan od članova skupštine PDK glasao je za, dok je drugi glasao protiv. Nas sedmorica smo izašli iz sale, nismo glasali za uklanjanje. Mi nismo glasali za njega kada je postao predsjednik i nismo glasali protiv njega. Ja sam protiv njih, i protiv smo smjenjivanja”, rekao je odbornik Ademi.

Dok su odbornici manjinskih partija čiji je glas bio odlučujući, glasali za smijenu Urana Haljimija ali nisu izrekli niti jedan razlog zašto to rade. Šta više Munir Jonuzi se pravdao da oni imaju pravo da glasaju i budu u koaliciji sa kim oni žele ali nije izneo razlog zašto glasaju za smijenu Urana Haljimija.

Partije Vakat, SDU I JGP su u ovoj opštini u veoma lošim odnosima, naročito sada kada se koalicija Vakat raspala odnosno dvoje odbornika i direktora je prešlo u partiju SDU koja je na poslednjim izborima imala veoma mali broj glasova.

Neugodno je bilo vidjeti da ljutiti politički protivnici, kao roboti gledali u gradonačelnika Đeljadinija koji je sjedio pored njih i davao im znakove da glasaju svi protiv Urana Haljimija iz Vetëvendosje. U ovoj opštini djeluju 4 manjinske partije i svi su nastrojeni veoma neprijateljski protiv drugih manjinskih partija, dok je JGP partija koja je u stvari produžnica paralelnih struktura Srbije. Svi oni su zajedno po prvi put “bili jedinstveni”.

Vakat koalicija i SDU su u koaliciji sa Vetvendosje na centralnom nivou i imaju po jednog zamjenika ministra Almir Veliji i Adnan Redžeplar i po dva savjetnika u Vladi Kurti.

JGP je stranka čiji su članovi pripadnici paralelnih struktura u Opštini Dragaš, odnosno tkz. Opštine Gora. Ova stranka je na centralnoj sceni deo liste Srpske, gdje su dobili kao prijedlog liste Srpske mjesto zamjenika ministra industrije, preduzetništva, trgovine Enes Goran i mjesto savjetnika premijera gdje je imenovan Edison Bećiri.

Nakon mnogo debata, prostom većinom glasova (15 od 27), smijenjen je predsjedavajući Uran Haljimi, koji je na ovu funkciju imenovan prije dvije godine.

Povezane vijesti

Go to TOP