Istraživanje(Audio): Naredni skandal SDU-Duda Balje, nakon savjetnika Denis Ćeman koji je osuđen na dvije godine, Almir Veljiji….

Autor: Gazeta Insajderi

Jedno istraživanje kosovskog onlajn medija na albanskom Gazeta Insajderi o koruptivnim radnjama u državnim institucijama. Inače ova afera je isplivala par mjeseci ranije sa javnim saopštenjem u kojem se iznose optužbe na račun zamjenika ministra Almir Veljiji u ministarstvu za regionalni razvoj koje vodi ministar Fikrim Damka.

Inače Almir Veljiji dolazi iz partije zastupnice ispred Bošnjačke zajednice Dude Balje – SDU a isti je osumnjičen da je umješan u koruptivnu aferu podmićivanja.

Policija se sada bavi ovim slučajem nakon što je ovaj mediji deponovao audio razgovora vezano za ovaj slučaj a isti svjedoći umješanost gore spomenutog u slučaj a odnosi se na državni program za subvencije od desetine hiljada evra.

“… da li ti je rekao otprilike koliko može?”…jer ovi bez da im nešto dap neče ti završiti posao”.

Ovo su neki od dijelova razgovora koje je zamjenik ministra regionalnog razvoja, Almir Veljiji sa jednom osobom (identitet poznat redakciji medija) gdje se govori o koruptivnoj aferi.

Zamjenik ministra Veljiji dolazi iz partije Duda Balje, na ovim audio snimcima koje je osigurao mediji i isti su deponovani u policiju, i govori se o jednom vladinom programu za subvencije od desetinehiljada evra i postoji potvrdna informacija da je pokrenuta istraga u saradnji sa osnovnim tužilaštvom u Prištini.

Povodom vašeg zahtjeva možemo potvrditi da policija Kosova posjeduje informaciju i da je u početnoj fazi istrage u saradnji sa osnovnim Tužilaštvom u Prištini.

kaže se u odgovoru policije na upit medija o predmetnom slučaju.

Ovaj audio snimak, između ostalog svjedoči da je uvezi ovog vladinog granta od desetine hiljada evra, zamjenik ministra Veljiji osim telefonskih razgovora održao i sastanak.

Nadalje imao je u posjedu i papir aplikacije građanina koji je u procesu dobijanja granta, koji je trebao pokriti jedan deo investicije, sobzirom da je dio trebalo da pokrije iz ličnih sredstava.

Sve što je nedostajalo u ovom procesu, prema razgovorima koji su se odvijali između osobe X i Almir Veljiji, ostalo je utvrđivanje cijene mita koji treba dati kada se realizuje vladin grant.

Od 2021 godine niz slučajeva zlouptreba vladinih grantova, sa posebnim naglaskom na one u poljoprivredi su istraživani od Tužilapštva. A jedan dio je već završio sa optužnicama.

Posljednji slučaj je onaj iz decembra prošle godine kada je Specijalno Tužilaštvo Republike Kosova podiglo optužnicu u osnovnom sudu u Prištini protiv 15 osoba u slučaju poznatom kao “Subvencije 2”.

Slučaj “Subvencije 1” u septembru 2022 je imao i jedno ročište u Apelacionom, nakon što je u aprilu iste godine osnovni sud u Prištini izrekao osuđujuću presudu nad sedmoro optuženih na 6 godina i 1 mjesec i zatvorsku kaznu od 2000 evra.

Bez da im se da nešto neće završiti posao.

Na ovom audio snimku govori se o iznosu od 70 hiljade evra državnog novca koji će se dati u vidu granta, ali sagovornici nisu došli do tačke kada se treba odrediti iznos mita, nego je pojašnjeno da bez mita neće biti završen posao.

Slušaj, ja sam sinoć popio kafu, i rekao mi je….. ne znam ja čovječe, oni su mi će mi reći oni npr. će mi reći ovoliko.

javlja osoba X zamjeniku ministra Almir Veljiji, pojašnjavajući situaciju da ne zna koliko para za mito se traži na blizu 70 hiljada evra.

Istu situaciju je predstavio i zamjenik ministra Veljiji kada se obraća osobi X kada joj je rekao: “on ti nije rekao koliko bi približno bilo, a koliko ne može?”.

Ona osoba obavještava zamjenika ministra pojašnjavajući da je jedan građanin aplicirao za državnu subvenciju i da je investirao blizu 30 hiljada sopstvenog novca u projekat i da očekuje 70 hiljada drugih od granta, što je Veljiji potvrdno odobrava.

“3 hiljade i 500 evra zamotanih u jednu kesu”, objavljene optužbe protiv zamjenika ministra Veljiji za koruptivne radnje.”

Iako zamjenik ministra Almir Veljiji izjavio da se nije bavio ovom vrstom posredovanja, uvjeren je da bez davanja nečega neće moći da nastavi da se bavi ovom vrstom posredovanja dalje.

Nikad se nisam bavio ovim Bogami ja ovaku Bogami jer, znam da oni bez da im daš nešto oni ti neće završiti da li razumeš?

čuje se kako kaže Veljiji

U jednom kasnijem razgovoru zamjenik ministra Veljiji priznaje da je direktno uzeo aplikaciju za ovaj grant.

Ne šta si mi rekao ranije nisam razumeo šta si mi rekao, taj posao je završen ne znam čovječe, ti mi nekad kažeš ovako, a drugi put tamo nešto, nisam razumeo dobro”, rekla je osoba koja je komunicirala sa zamjenikom ministra Veljiuom dok ga je ovaj posljednji podsjetio” što si mi poslao, što si mi poslao za onog prijatelja u poljoprivredi.

“X: Taj papir, onu neku aplikaciju za taj tender jel?
Almir Veliji: Da, da taj taj.
X: Aha, okej, i šta treba sada da uradi?
Almir Veljiji: Ne ništa, nego sam ti rekao da je završen posao, ništa drugo”.

Krajem novembra u 2022 godini isti zamjenik ministra je prijavljen za još jednu aferu gdje se optužuje za umješanost u koruptivne radnje i da je uzeo novac u papirnoj kesi.

Insajderi je tog dana također objavio reakciju Almira Velija.
18:14 – 24. novembar 2022.
On je za Gazeta Insajderi rekao da je istina sve što je Silja rekao, osim davanja mita.

Ja sam veoma čist, i zbog toga sam veoma srećan. Nije tačno da sam uzimao mito i zbog toga ću tužiti dotičnog već sutra preko svog advokata.

rekao je Veljiji.
Go to TOP