Audio: Zamenik ministra Almir Veljiji iznerviran odbijanjem plaćanja mita: Sada ću ga skinuti sa liste!

Autor: Gazeta Insajderi

Policiji su dostavljeni novi dokazi protiv zamjenika ministra Almir Veljijia kojeg je imenovao premijer Aljbin Kurti. Audio snimak koji je osigurao kosovski portal na albanskom jeziku Gazeta Insajderi pokazuje da je isti uključen u donošenje odluke da se sa liste za subvencije skine građanin koji je konkurisao za državnu pomoć od 70 hiljada evra i koji je odbio da plati mito.

U drugim razgovorima deponovanim kod nadležnih organa, za koje izvor ovog medija tvrdi da su se vodili između njega i Veljiua, šifrovana cena mita je: 13 milka čokolada – u smislu 13 hiljada evra

“Drugar 13 čokolada da li može tako da sam kažem. Milke. Javi mi molim te. Šta da kažem.”, rekao je Almir Veljiji-prema tvrdnjama svjedoka policije vezano za ovaj slučaj i kaže da su ovi razgovori deponovani kod vlasti.

Razgovori, kao što se vidi iz materijala svedoka slučaja se kaže kada je deponovao u policiji, su izrađeni u septembru 2022. Premijer Aljbin Kurti koji je imenovao Aljbin Kurtija na poziciju zamenika ministra je konstatovao dilemu čak i o vremenu razgovora i njihovoj prirodi, time izlazeći u odbranu kada je pitan o tome.

“Uvezi ovoga trebaju organi reda da završe svoj posao jer su počeli isti. Nemam saznanja da li je zamenik ministra tražio ili uzeo mito, osim konstatacije da komisija za subvencije ne daje grantove bez da uzme nešto. Ne znam od kada je ovaj razgovor ali ako se dogodilo ranije, pre naše vlade još uvek može biti kao konstatacija jer smo imali na desetine hapšenja koja se povezuju sa korupcijom, podelom grantova u prošlim vladama,” rekao je Kurti u Skupštini.

Almir Veljiji nakon odbijanja plaćanja mita: Sada ću ga skinuti sa liste

U audiosnimku koji je osigurao Insajderi, koji je svedok ovog slučaja deponovao u policiji, zamenik ministra Almir Veljilji pokazuje svoju snagu da prekine davanje subvencije od strane Vlade od 70 hiljada evra građaninu koji je odbio da da mito.

Svedok je policiji izjavio da se susreo sa ovim građaninom kada je aplicirao za državni fond, i da je on kategorički izjavio da neće platiti mito.

“Rekao, gledajte ako mislite da ću vam dati nešto zaboravite prošlo je to vreme, nije više tako. Rekao sam ja sam aplicirao, faktički juče reče da sam ja najbolji u aplikaciji”, prenosi svedok riječi građana o zameniku ministra Veljiji.

Veljiji dalje kaže da nije još uvjek počelo sa pregledom aplikacija, ali nakon par sekunda eskalira.

“Nema nikakvih problema, neće stati ovaj posao. Ja ću da prekinem i neka on tada vidi”, izjavio je Veljiji u razgovorima koje svjedok tvrdi da su se odvijali u septembru 2022.

Svjedok dalje kazuje da građanin kojeg se tražilo mito bio odlučan u odbijanju rečima: ” ne, loše su se naučili ovako”, i kada je shvatio da je odbijanje konačno, Veljiji je rekao da će mere preuzeti odmah.

“Dana ću ja odmah nazvati čoveka i prekinuti odmah….Da mu pomognem. Sad je ostao bez ičega”, izjavio je Veljiji. I nastavio rečima “Evo sad sam ga skinuo sa liste”

U januaru ove godine Insajder je objavio neke od audio snimaka koje izazivaju ozbiljne sumnje u umješanost Almir Veljijia u ovu aferu sa mitom.

Na ovom audio snimku koji je objavila Gazeta Insajderi govorilo se o blizu 70.000 evra državnog novca koji će biti dat kao državna pomoć, ali sagovornici tada nisu došli dotle da utvrde iznos mita, ali je takođe potvrđeno da bez mita posao neće biti završen.

“E slušaj, sinoć sam snjim pio kafu, rekao mi je … ne znam ja čovjeće, meni su oni rekli da kažem npr. da kažem ovoliko”, javlja osoba X zameniku ministra Almir Veljiji, predstavljajući situaciju da ne zna koliko novca je potrebno za mito za subvenciju od blizu 70 hiljada evra.

Istu situaciju je predstavio i zamenik ministra Veljiji kada se obratio osobi X rekavši joj da ” on ti nije rekao otprilike koliko može, a koliko ne može?”.

U ovim razgovorima na aplikaciji Viber, kako se tvrdi od strane svedoka policije da su između njega i Veljiua, i odnose se na datum 15 septembar 2022, i da je cena određena: 13 hiljada evra, ili šifrirano: “13 milka čokolada.”

Krajem novembra 2022 isti zamenik ministra je prozvan javno za jednu drugu aferu gde se on optužuje za umešanost u mito da je uzeo novac umotan u kesi.

“G-dine. zameniče ministra, ja sam vam napravio pozivnicu na osnovu vašeg zahteva da posetite Švicarsku (foto1). Ja sam uzeo sve garancije i deponovao novac da vi dobijete vizu (foto2). Ja sam vam platio kartu za putovanje (foto3). Ja sam vas dočekao na aerodromu u Bazelu i dopratio do hotela u Cirihu. Ja sam napravio rezervaciju hotela, ali hotel ste vi sami platili, samo je ovo istina.

Izveo sam vas na večeru i kafu. Vaša pojava koju ste imali, da li ste zaboravili da sam vam ja kupio tri para odela, cipele i kravate? Da li ste zaboravili ručkove i kafe na Kosovu? Zaboravili, kada sam vam poslao novac putem Westernuniona (foto4). Zabiravio da sam ti dao u CHE Bar-u, 3500 evra umotanih u kesu? Imao si velike potrebe zbog dugova koje si imao da vratiš jer si ukrao od vašeg politčkog subjekta”, pisao je Binak Siljaj na svom profilu kako javlja Insajderi.

Siljaj u ovom statusu je pomenuo umešanost u mito upravo za subvencije.

“Kada sam se jednog dana suočio i rekao da si umešan u mito vezano za subvencije i anulranje aplikacija za grantove, tu je među nama sve završilo. Kao prvo jer si zloupotrebio svako dobro od mene, drugo jer koristiš svoje službeno vozilo, dopune za mobilni Vala i puno drugih stvari. Nikad nemoj druge optuživati za klevetu ili šta drugo, ovo je istina. Ja ne podležem ucjenama”. napisao je on.

Go to TOP