Samo nek je plata redovna: Adem Hodža i srpski zastupnici primaju plate, a ne dolaze na sjednice

U Skupštini Republike Kosova je 10 poslanika iz srpske zajednice. Njih devet su poslanici Srpske liste, dok je deseti iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak i dvoje iz manjinske zajednice koji slijede ono što im Lista Srpska naredi.

Na poslednjoj sjednici njih 12 su ušli u Skupštinu. Potpisali su se i otišli. Oni to rade već dvije godine svakih šest mjeseci, samo da ne bi izgubili mandate i benificije koje dobijaju od Vlade Kosova.

Njihovo prisustvo bez rada, koštalo je budžet Kosova za šest mjeseci preko 100.000 evra.

Mjesečna plata poslanika prošle godine iznosila je 1.722 evra, a od januara ove godine sa povećanjem koeficijenta plate sa 105 na 110, poslanici primaju bruto zaradu od 1.804 evra mjesečno.

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da je ovakvo ponašanje Srpske liste (i Adema Hodže i Fadilja Gašija koji su deo te liste) neodgovorno i najavio donošenje etičkog kodeksa u kojem će biti propisane oštrije mjere prema poslanicima koji svoje dužnosti ne obavljaju odgovorno.

Pravilnik Skupštine zasnovan je na Ustavu koji je dosta liberalan što se poslanika tiče i ne može se poslaniku oduzeti mandat, rekao je Konjufca, dodavši da se piše etički kodeks zato što je parlament Kosova jedan od rijetkih u Evropi koji nema etički kodeks.

„U etičkom kodeksu su predviđene neke oštrije mjere prema svim poslanicima koji ne obavljaju odgovorno svoj mandat po izboru naroda“, rekao je Konjufca.

Tokom protekle godine poslanici iz srpske zajednice viđeni su samo dva puta na plenarnim sjednicama Skupštine Kosova.

Pored njih Adem Hodža koji slijedi stope svojih “šefova” ništa ne radi u korist naroda nego iz njemu poznatih razloga bojkotuje Valdu Republike Kosova. Hodža od svog prvog mandata nije nikad progovorio na govorinici Skupštine Kosova, nikad nije ništa tražio za zajednicu koju predstavlja.

Opšte je poznato kako on dobija glasove sistem je isti kao i kod Liste Srpske, prijetnjama i ucjenama.

Stranka Adema Hodže je u vladi Kurti 2 dobila zamjenika ministra Enes Gorani, savjetnika premijera Edison Bećiri.

Enes Goran je smijenjen odmah poslije terorističkog napada na policiju kosova u Banjskoj, dok je Edison Bećiri smijenjen poslije zatvaranja ilegalne opština Gora u Dragašu.

Go to TOP