Izvještaj Stejt departamenta: Vlada Srbije koristi neleglane strukture za vršenje pritiska i zastrašivanja nad kosovskim Srbima i Gorancima

U izvještaju Stejte departamenta pominje se i pitanje uticaja preko Srpske liste na lokalne Srbe i Gorance.

„Vlada Srbije nastavila je da upravlja nelegalnim paralelnim strukturama vlasti u oblastima Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom i na područjima naseljenim uglavnom goranskom zajednicom na Kosovu. Vlada Srbije je često koristila ove strukture da utiče na zajednicu kosovskih Srba i Goranaca i njihove političke predstavnike.”

Također, naglašen je i proces održavanja nacionalnih izbora u februaru 2021. godine.

Zakon je građanima dao mogućnost da biraju svoju vladu na slobodnim i poštenim periodičnim izborima koji se održavaju tajnim glasanjem na osnovu opšteg i jednakog prava glasa.

Vlada Srbije je nastavila da radi preko nelegalne paralelne vladine strukture u oblastima sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i u oblastima koje uglavnom naseljavaju kosovski Goranci. Srpska vlada je često koristila ove strukture da utiče na zajednice kosovskih Srba i kosovskih Goranaca i njihove političke predstavnike.

IZBORI I POLITIČKO UČEŠĆE
Zloupotrebe ili nepravilnosti na nedavnim izborima: u zemlji su održani parlamentarni izbori u februaru 2021. Međunarodni posmatrači su uglavnom smatrali da su izbori pošteni i bez zloupotreba i nepravilnosti. Međunarodni i nezavisni posmatrači, kao i predstavnici grupa etničkih manjina, izvijestili su o zabrinutosti u vezi sa nedostatkom konkurentnosti u područjima kosovskih Srba i primijetili pritisak i zastrašivanje unutar zajednica etničkih manjina da podrže stranke koje su pridružene Srpskoj listi, stranci koja je blisko povezana sa Vladom Srbije.

Političke stranke i političko učešće: Političke stranke su djelovale slobodno u većem dijelu zemlje i nije bilo značajnih prepreka za registraciju. Partijska pripadnost često je igrala ulogu u pristupu državnim službama i socijalnim prilikama i mogućnostima zapošljavanja. Izgledi za opozicione stranke u oblastima kosovskih Srba ostali su ograničeni, međutim, zbog prijavljenih pritisaka i taktika zastrašivanja da se utiče na kosovske Srbe da podrže Srpsku listu./Kosova.info

Povezane vijesti

Go to TOP