(Dokument)/Nemi ali glasaju: Opštini poklonjeno 400 utrinskih parcela Župe i Podgore uz glasove VAKAT-a i SDU-a!?

Kao što je Kosova.info najavio, poslije dogovora Šaćir Totaj je imenovao na mjesto direktora “direktorijata za rad i socijalno staranje” Rasima Demirija nekadašnjeg ministra bez portfelja , a sada samo predsjednika DSB stranke.

Naime 01.15. 2024 god. u večernjim satima održan je sastanak a kasnije i slavlje u restoranu u selu Mušnikovo, gdje su pali dogovori o imenovanju Demirija za mjesto direktora ali i još nekih “privatnih” dogovora. Totaj se najprije zahvalio Demiriju i Vakat koaliciji koja je u vrijeme poslednjih lokalnih izbora bila zvanično sa Vetvendosjem u kampanji, ali su iza kulisa radili zajedno sa PDK na lobiranju da se glasa za Totaja. Poslije rasturanja koalicije sa AKK i dogovora da mjesto gradonačelnika za zajednice bude predato Turskoj zajednici slavlje se nastavilo uz zdravice.

Nažalost ovo nije jedini dogovor koji skupo košta Bošnjačku zajednicu u ovoj Opštini. Naime odbornici ovih dviju partija redovno glasaju sve ono što im se servira na sjednici lokalne Skupštine. Dok je na sami kraj prošle godine 28.12 izglasano da oko 410 parcela iz regiona Župe i Podgore prelaze u menađiranje Opštine Prizren.

Sa 17 glasova “za” i 4 “protiv” i 2 “uzdržanih” na glasanju koje je obavljeno 28.12.2023 godine uz odbijanje opozicionih odbornika za glasanje, vladajuća većina u prizrenskoj Skupštini Opštini izglasala je prijedlog Vlade Šaćira Totaja kojim se odobrava zakon za korištenje i razmjenu opštinske imovine, piše Kosova.info

Sead Arifi odbornik VAKAT koalicije, glasa za dodjelu parcela iz regiona Župe i Podgore opštini Prizren za menađiranje

Glasanje je obavljeno dok odbornici iz bošnjačke zajednice koji su deo koalicije nisu reagovali, naime odbornik Vakat koalicije Sead Arifi i SDU Admir Aljilji su tokom ove sjednice uglavnom su samo glasali ( dizali ruke) kada je god nešto bilo predloženo od predsjednice skupštine Antigone Bitići. Niti jednog momenta nisu pitali šta glasaju ili pojašnjenja o prijedlozima za koje oni glasaju.

Na samom početku sjednice obratio se jedino odbornik Merđan Osmani iz NDS-a koji je tražio od prisutnih direktora pojašnjenje oko tačke gdje se spominju 410 parcele iz regiona Župe i Podgore koja su predložena da budu pod upravom Opštine Prizren.

Ali i pored zahtjeva od strane odbornika Osmanija da se pazi da ne bude poslije problema, kao sa Agencijom za privatizaciju koja je prodala imanja u ovim regionima i kasnije su građani imali problema sa novim vlasnicima. Vlada Totaj je po prethodnom dogovoru sa svojim partnerima stavila na glasanje i ovu tačku dnevnog reda koja je nažalost glasana od odbornika Vakata Seada Arifija.

Dokumenat sa brojevima parcela možete pogledati ispod:

U gore postavljenom dokumentu možete jasno vidjeti koje su parcele iz regiona Župe i Podgore poslije glasanja pod upravom Opštine Prizren. Radi se o parcelama pod rednim brojem: Drajčići 96-102, Grnčare 213-229, Gornje Selo 243-350, Jablanica 417 -465, Lokvica 764-771, Gornje Ljubine 772-794, Ljubizda 818 -921, Manastirica 1007-1028, Mušnikovo 1080- 1083, Nebregošte 1014-1124, Novake 1125 -1149, Novo Selo 1150-1156, Planjane 1234-1239, Skorobište 2198-2242 i Sredska 2256-2260

Na kraj 2023 godine smo bili svjedoci da su odbornici Totajeve koalicije glasali protiv interesa građana. Izgleda da su privatni interesi jači od interesa mještana koji su dali povjerenje ovim odbornicima, a ne zaboravimo da su upravo mještani Župe i Podgore doveli na vlast Šaćira Totaja.


Na zadnjoj sjednici Skupštine Opštine Prizren napomenuto je da će opština Prizren upravljati ovim parcelama, odnosno iznajmljivati i odlučivati o upotrebi imanja.

Poznato je mještanima Župe kakve su samo probleme imali sa Agencijom za Privatizaciju kada su novi vlasnici zatvarali puteve građanima i prekidali im izvore vode.

Koliki je gubitak ekonomske ali i egzistencijalne prirode za Bošnjake ovih regiona uskoro ćemo vidjeti, dok prema planovima Vlade Totaj nimalo nisu pozitivne.

Za ovu Opština koju vodi Šaćir Totaj smo navikli da ne vodi brigu o strukturi stanovništva, masovnoj migraciji Bošnjaka i osnovnih ljudskih prava, ali da odbornici koji dolaze upravo iz Župe-Sead Arifi i Podgore-Admir Aljilji glasaju i podržavaju njegove odluke su dokaz da su privatni dogovori važniji, od velikih ekonomskih gubitaka mještana Župe i Podgore.

Šta nam sve donosi 2024 godina u Opštini Prizren vidjećemo, dok prema dješavanjima na samom početku godine nisu baš najbolje prognoze.

Go to TOP