Prizren: Bošnjaci zbog privatnih dilova bošnjačkih partija sa Totajem, gube mjesto zamjenika gradonačelnika

Zadnjih godina a naročito od dolaska na mjesto gradonačelnika Prizrena Šaćira Totaja, se neprekidno krše osnovna prava bošnjačke ali i drugih zajednica u ovom gradu, piše Kosova.info

Iako ustavom zagarantovano pravo da Bošnjaci dobijaju mjesto dogradonačelnika za zajednice, poslije više od dvije godine to mjesto gradonačelnik Totaj i dalje nije popunio.

Prema informacijama unutar kabineta gradonačelnika trenutno su pregovori da dvije bošnjačke partije VAKAT i SDU koji treba da glasaju za turskog kandidata za mjesto zamjenika gradonačelnika za zajednice a za uzvrat dobiju direktorijat za Vakat koaliciju a SDU dobije mjesto u direktorijatu obrazovanja za koje uskoro treba biti objavljen konkurs.

Ovakvi privatni dogovori govore o mnogobrojnim štetnim dogovorima za nevećinske zajednica , zbog koje je ugrožen I opstanak manjina konkretno Bošnjaka u gradu Prizrenu.

Opština Prizren je jedna multietnićka opština gdje žive Bošnjaci koji su po broju stanovnika drugi a gdje im pripada mjesto do gradonačelnika ali do današnjeg dana nije izabran niko. Međutim zbog privatnih dilova će uskoro ovo mjesto dobiti pripadnik iz Turske zajednice, vrijeme kada će biti imenovan neko iz Turske zajednice na funkciju zamjenika opštine Prizren zavisi od dogovora odnosno šta će Rasim Demiri dobiti da bi njegov odbornik Sead Arifi glasao za pripadnika Turske partije i tako ugroze prava Bošnjaka koje im ustav garantuje.

Dali su njihovi privatni dogovori bitniji od interesa cijele zajednice, pitanje je?

Postavlja se pitanje zašto se skoro uvijek od dolaska Totaja na vlast prave tajni dogovori sa Vakat koalicijom i SDU strankom na štetu Bošnjačke zajednice.

Podsjećamo da je prošle godine kada se trebao odabrati bošnjački kandidat koji je dobio najviše glasova na izborima, odbornici Sead Arifi (VAKAT) i Admir Aljilji (SDU) glasali protiv bošnjačkog kandidata. Još tada je bilo najavljeno da će ovo mjesto preuzeti pripadnik iz Turske zajednice odnosno stranke KDTP.

Šaćir Totaj od samog dolaska ponaša se kao da su Bošnjaci druga klasa građana ovog grada, prevoda na službenim stranicama opštine skoro da nema, kapitalnih projekta za Bošnjake nema, subvencije za region Župe i Podgore gdje Bošnjaci žive skoro da nema….

Hoće li Demiri i Balje pristati na dogovor da glasaju za gubitak mjesta gradonačelnika za manjine zarad partijskih tj. privatnih interesa ostaje da vidimo, a sigurno da hoće.

Jedino nam ostaje da se nadamo da će ubuduće malo više voditi računa o osnovnim pravima bošnjačke zajednice koji bi doprineli manji odliv stanovništa opštine Prizren, kao I zapošljavanje u državnim institucijama za njihovo normalno funcionisanje I njihovog opstanka u svojoj opstini.

Go to TOP