Suđenje Denis Ćemanu, savjetniku bivšeg ministra Veljiu i člana SDU-Dude Balje, pod optužnicom specijalnog tužilaštva za pranje preko 100 hiljada evra

Izvještava: Sabina PERGEGA / 22. decembra 2021

Priština – U slučaju optuženog za pranje preko 100.000 evra iz februara 2011 godine, Denis Čeman inače politički savjetnik bivšeg ministra Agim Veljiu u ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Hoti. Danas tokom izjave svjedoka M.H, koji je zbog stalnih pitanja o ljubavnoj vezi njegove kćerke AH, i optuženog Denis Čemana, rekao da ne zna da li je na suđenju za pranje novca ili ljubavnu vezu.

“Ne znam da li se ovdje sudi za pranje novca ili ljubavnu vezu”, rekao je svjedok M.H.

Ovu svjedokinju je pozvala specijalna tužiteljica Iljirjana Ćolaku, jer i sam optuženi Denid Čeman tvrdi da iznos od 115.000 evra, za koji se sumnja da potiče od kriminalnih radnji, pripada kćerki svjedoka M.H, A.H, koja je bila zaljubljena, i imala aferu sa optuženim Denis Čemanom.

Svjedok M.H, rekao je da su se sa optuženim sastali samo jednom i to nakon što je njegova kćerka zatražila da se upoznaju, prenosi “Betimi per Drejtesi”.

On je rekao da su dva biznisa, u jednom od njih je partner, a u biznisu “Aljba trans”, koji se bavi transportom robe iz Turske na Kosovo i obrnuto je vlasnik.

Prema riječima svjedoka, njegova supruga je imala trgovinu tekstilnom robom, u kojoj je rekao da je radila i njegova kćerka A.H, ali prema riječima svjedoka ista nije bila plaćena i da joj je davao novac samo za troškove studija, ishranu, odjeću u iznosu od 10 do 100 evra.

Slična vijest:

https://kosova.info/zbog-zloupotreba-u-telekomu-kosova-uhapsen-bivsi-savjetnik-u-mup-u-i-kandidat-za-bosnjackog-zastupnika-ispred-sdu-duda-balje/

Nadalje, svjedok je rekao da je optuženom Čemanu, nakon što nije čuo lijepe riječi, rekao svojoj kćerki, koja je rekla da je odlučila prekinuti vezu sa njim, bez njegovog pritiska.

Na pitanje tužiteljce Ćolaku da li je svedok znao da je njegova ćerka A.H kupila poklon optuženom ili je htela da mu kupi automobil, svedok je rekao da je to apsurd, jer prema njegovim rečima, sa iznosima koje je djevojka imala na raspolaganju za školovanje nije mogla priuštiti da kupi auto.

“Čini mi se apsurdnim, dao sam 5 evra, 10 evra za troškove i apsurdno je kupiti auto njenom dečku”, rekao je svjedok.

Rekao je da mu je kćerka A.H. rekla kada je policija uzela na ispitivanje zajedno sa optuženim Ćemanom, kada je isti deponovao novac u banku.

Ali, prema svjedoku, ona nije rekla da li su bili zajedno kada je podizao taj novac.

Upitan od optuženog Denis Čemana da li je svjedok imao saznanja da je njegova kćerka zakupila lokal u Podujevu, i da je optuženi bio zaposlen u njemu.

Svjedok je izjavio da to nije moglo da se dogodi jer prema njemu on ima veliki uticaj u gradu Podujevo, te da bez njegovog znanja nije mogla da zakupi nijedan lokal.

U svjedočenju Svjedoka M.H, optuženi Ćeman je priložio zamjerku, rekaviše da svjedok negira da ga je kontaktirao putem telefona, ali prema njemu, tužilaštvo posjeduje audio snimke njihovih telefonskih razgovora.

Naredno ročište se očekuje 27. januara 2022. godine.

Inače, na ročištu od 15.09.2021.godine saslušana je svjedokinja A.H, koja je bila djevojka optuženog Denis Čemana, koja je prilikom suočavanja sa optuženim u potpunosti negirala tvrdnju optuženog da je osumnjičeni novac bez porijekla njen.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo – STRK podignutoj 4. oktobra 2013. godine, Denis Čeman se tereti da je 28. februara 2011. godine, iako je znao da iznos novca od 115.000 evra potiče od kriminalnih radnji, sa namerom da ih sakrije, deponovao ih je na svoj račun u TEB banci u Prištini.

U optužnici se navodi da je, kada je službenica banke zatražio od njega da popuni formular o porijeklu novca, odbio i napustio banku.

Dalje, prema optužnici, službenik banke ga je telefonom pozvao da potpiše depozit, zbog čega je okrivljeni otišao u banku, potpisao uplatnicu, podigao novac i napustio banku.

Ovim se Čeman tereti da je počinio krivično djelo „Pranje novca“ iz člana 32. stav 2. u vezi sa podstavom 2.6, kažnjivo prema stavu 2.8. Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. / Betimi per Drejtesi

Napomena: Osobe navedene u ovom članku smatraju se nevinim, osim ako ih sud pravosnažnom presudom proglasi krivima.

Go to TOP