Mešalić: Srbija krije zločinca Ðukića, usvajanje Rezolucije jedina pravedna odluka

Zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH Mahir Mešalić izrazio je danas potpunu podršku delegaciji Bosne i Hercegovine u lobiranju i aktivnostima vezanim za izglasavanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

“Danas je potpuno vidljiva licemjernost srbijanske državne politike koja se nije odmakla od agresorskih ciljeva, a što se jasno vidi u nastojanju takve politike da zaustavi izglasavanje Rezolucije. Dok Srbija svim silama pokušava spriječiti izglasavanje Rezolucije i dok slušamo o tome kako se nad Srbijom time čini tobožnja nepravda, ista ta Srbija štiti, krije i ne želi Bosni i Hercegovini isporučiti pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Novaka Ðukića koji je kriv za počinjeni masakar na tuzlanskoj kapiji, kada je sa položaja Vojske RS kojima je komandovao Novak Ðukić ispaljena granata koja je usmrtila 71 građanina Tuzle među kojima su žrtve većinom bila djeca, te ranila oko 240 osoba”, kaže Mešalić.

Dodaje da zločinac Novak Ðukić uživa potpunu podršku države Srbije, njenih vlasti i njenih funkcionera koji civilizirani svijet pokušavaju uvjeriti da se prema njima, pa i zločincu Novaku Ðukiću čini nepravda.

“Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem bi ukoliko želi steći bilo kakve uslove da govori o pravdi i moralu još koliko danas pored priznanja odgovornosti za genocid mora Bosni i Hercegovini isporučiti i Novaka Ðukića. Obzirom da svo dosadašnje iskustvo govori suprotno od toga, te da i brojni drugi zločinci osim Novaka Ðukića, a po uzoru na zaštitu koja je njemu od strane Srbije i njenih vlasti dodjeljena i dalje u Srbiji pronalaze utočište, smatram da je usvajanje Rezolucije o genocidu i prokazivanje Srbije pred licem svijeta minimum pravde koja je nužna”, zaključuje Mešalić.

Go to TOP