Zahtjevi SAD nisu pritisak: ZSO treba formirati, promena granica donosi destabilizaciju

Američki ambasador u Republici Kosovo Džefri Hovenijer se tokom obraćanja pred domaćim medijima u kompleksu ambasade osvrnuo na pismo koje je veoma uzburkalo duhove u susednoj Srbiji, a koje su potpisali preko 50 zastupnika, senatora i kongresmena iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Evropske zajednice u kome se poziva na oštriji odnos prema Srbiji prenosi Kosova.info

Hovenijer je nastavio u smeru da se traže stabilna i dugoročna rješenja, a ne jednostrana gde je samo jedna strana pobednica. I podvukao da zahteve SAD treba videti kao legitimne, a ne kao pritisak. I ponovio da je potrebno ostvariti napredak Kosova i Srbije, te pozvao na formiranje Zajednice opština većinski naseljenih kosovskim Srbima ili ZSO.

“Očigledno ozbiljno shvatamo svaki stav predstavnika(senatora i kongresmena) koje je izabrao narod Sjedinjenih Država. Ali u ovom pismu to se ne odnosi Kosovo. Ovo pismo nije o Kosovu gde sam ja ambasador. Više se radi o politici Srbije za koju nisam odgovoran. A Sjedinjene Države ne traže da se ovo pitanje reši u smislu da je pobeda jedne strane jednaka gubitku druge strane. Pobeda Kosova nije gubitak za Srbiju, a pobeda Srbije nije gubitak za Kosovo. Smatramo da je moguć odnos sa Srbijom i Kosovom koji ni na koji način ne utiče na interese druge strane“, istakao je.

“Kao ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu, veoma sam zadovoljan onim što tražimo od Vlade Kosova da uradi i šta tražimo od naroda Kosova da uradi. Ne bi trebalo biti sumnje, i nadam se da je vrlo jasno, da Sjedinjene Države imaju dugoročnu posvećenost narodu Kosova. Kao ambasada, imamo tri strateške tačke. Jedna od njih je podrška Kosovu da zauzme svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama. Radimo sjajan posao na unapređenju ovoga.”

„O tome ne bi trebalo biti pitanja. Takođe pomoć privredi Kosova da obezbedi budućnost za građane i dobro upravljanje. Dakle, ovo su naši ciljevi. Ono što tražimo od Kosova ne vidim kao pritisak. Vidim da postoji niz legitimnih zahtjeva od Sjedinjenih Država i partnera koji unapređuju ove strateške ciljeve. Kosovo neće moći da postane članica Evropske Zajednice, ili postati deo Partnerstva za mir odnosno postane članica NATO saveza, dva fundamentalna cilja Sjedinjene Države koja želi da se ostvari bez napretka u dijalogu olakšan od strane Evropske zajednice“.

“Zato ga(Premijera Aljbin Kurtija) molimo da unaprijedi pregovore i zaključke pregovora o osnivanju Asocijacije. I jasno nam je kako vidimo ZSO. Koja nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova, sa odlukom Ustavnog suda i što nije dodatni nivo vlasti. Bili smo vrlo jasni. Veoma mi je prijatno da uputim ove zahteve Vladi Kosova. Mislim da je dobra politika i legitimno gledati na ove stvari kako napreduju.”

Hovenijer je također spomenuo razgovor Republičkog premijera Aljbina Kurtija i državnog sekretara Sjedinjenih Država Entoni Blinkena, citirajući potonjeg, pomenuo je snabdevanje lekovima kojima je zabranjen uvoz na Kosovo.

“Pozivamo strane da deeskaliraju tenzije, da izbjegnu radnje koje doprinose eskalaciji i da se odmah vrate dijalogu uz posredovanje Evropske zajednice. Očekujemo da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovode obaveze iz sporazuma”.

„Ono što je sada zabranjeno je roba koju proizvodi Srbija, koja na neki način utiče na nabavku lekova i medicinske opreme. Ovo je ozbiljna stvar i mi smo je shvatili veoma ozbiljno, tako da smo razgovarali sa kosovskim zvaničnicima i njihovim srpskim kolegama da nam pomognu da razumemo situaciju i moram da budem jasan u našem razumevanju da su lekovi i snabdevanje medikamentima uvezenih iz Srbije danas kao i pre datuma kada su mere preduzete”.

“Moram reći da izgleda kao da ljudi pokušavaju potencijalno pogrešno prikazati situaciju, ne mogu reći zašto.”

Sjedinjene Države ne podržavaju “Veliku Albaniju” ili “Veliku Srbiju”

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer je takođe istakao tokom obraćanja medijima da Sjedinjene Države ne podržavaju ideju redefiniranja nacionalnih granica u regionu Balkana, a prema njegovim riječima, svaki pokušaj da se to učini bio bi kontraproduktivan i destabilizirajući. upitan o posjeti premijera Albina Kurtija Sjevernoj Makedoniji, tokom sastanka sa grupom novinara.

“Ne znam koliko je primjereno da govorim o specifičnostima posjete, ali sam vidio da je u javnom mnjenju bilo izraza zabrinutosti zbog ove ideje o ‘Velikoj Albaniji’, kao nešto o tome se razgovaralo u kontekstu posete, tako da mislim da je to dobra prilika da ponovo iznesem stav Sjedinjenih Država po ovom pitanju. Veoma je važno da sam pročitao pred vama stav, Sjedinjene Države ne podržavaju ‘Veliku Albaniju’, niti podržavaju ‘Veliku Srbiju'”.

“Sjedinjene Države ne podržavaju promenu granica u regionu Balkana, svaki pokušaj da se to učini bio bi neproduktivan i destabilizirajući. Sjedinjene Države snažno podržavaju aspiracije Evropske zajednice i teritorijalni integritet svih država zapadnog Balkana i pozdravljaju afirmaciju Evropske zajednice. Vjerujemo da je to cilj koji dijele sve zemlje u regionu.”

Američki ambasador očekuje da kosovski Srbi izađu na izbore:

Ukidanje zabrane na uvoz srpske robe ne bi trebalo da bude uslovljeno merama Evropske zajednice, dela zemlje, za koji su pokrenute procedure za smenu gradonačelnika kosovskih Albanaca u četiri opštine na severu zemlje naseljenih većinski kosovskim Srbima. On je tokom sastanka sa novinarima istakao da se Kosovo obavezalo da će ispuniti dogovor o proširenju ka severu.

„Zabrinuti smo zbog situacije na severu Kosova i zatražili smo od Vlade da preduzme mere. Takođe smo zatražili od Vlade Srbije da preduzme mere za smirivanje situacije na severu Kosova. Želimo da izbegnemo nemire, pretnje nasiljem i druge stvari koje ometaju našu sposobnost da radimo sa stranama na fokusiranju na strateške ciljeve, a to je puna primena Ohridskog sporazuma, sa obe strane.

„Pitanje kako će se održati izbori na severu je unutrašnje pitanje za Kosovo. Bilo da se to radi kroz ostavke gradonačelnika opština, ili ako se radi kroz proces u kojem birači glasaju za smjenu gradonačelnika, samo nas zanima da vidimo kako ide dalje“.

I dodao da je tražio da ukidanje zabrane za uvoz srpske robe ne bude uslovljen ukidanjem mera protiv Kosova od strane Evropske zajednice. On je to izneo kada su ga pitali o izjavi ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića da će Priština poništiti odluku o robi ukoliko Evropska unija ukine kaznene mere.

„Sjedinjene Države nastavljaju da ohrabruju Vladu Kosova da preduzme akcije koje promovišu slobodu robe, bez obzira na to da li Evropska zajednica preduzima akciju ili ne. Izričito bih savetovao da se ne pokušavaju na neki način sprovesti radnje Vlade Kosova u ovoj oblasti u iščekivanju šta će EU uraditi ili ne u vezi sa tim”.

Evropska zajednica je dala Kosovu retku izjavu od 27 zemalja članica o tome šta se Kosovo nada da će uraditi na osnovu nametanja mera i šta da preuzme na osnovu ukidanja ovih mera. Nisam ovdje da govorim u ime Evropske zajednice, ali ta izjava je javna. Ne bi trebalo da bude misterija da se Evropska zajednica nada da će Kosovo vratiti te mere i više neće biti na snazi”.

Što se tiče prava nevećinskih zajednica koje žive na Kosovu, ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Hovenijer dodao da je Kosovo multietnička država, gde je zajednicama obezbeđena neophodna zaštita.

„Vjerujem da su neke od ovih zajednica nesretne. Smatraju da ne dobijaju pravnu zaštitu, a ponekad čak ni poštovanje koje traže u društvu ili čak od Vlade. Deo našeg dijaloga sa Vladom i organizacijama civilnog društva o tome kako možemo pomoći Kosovu da bude uspešnije u integraciji i da svi građani, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, osete da je ovo njihov dom, gde se prema njima postupa sa dostojanstvom, poštovanjem i sigurnost. Ostvaren je napredak u mnogim oblastima, ali mislim da ima još puno posla koji treba uraditi“, rekao je on.

Hovenijer je takođe komentarisao i ostavku Elizabete Goving (Elizabeth Gowing), koja je bila na čelu Kancelarije za Pitanja zajednica pri uredu premijera Kosova i istovremeno savjetnice premijera Kurtija.

Na pitanje novinara dodao je da su subvencije iako planirani za manjinske zajednice na Kosovu, završili u organizacijama koje predstavljaju većinsku zajednicu, u kom slučaju zabrinutost Govingove vidi opravdanom.

„Ne mogu da govorim o optužbama za korupciju, a ne želim ni o Elizabet Goving, ali ne verujem da je to bilo pitanje. Vjerujem da je problem bio proces kojim su deljene subvencije od strane Kancelarije za Pitanja zajednica i svrha ovih subvencija, kako ja razumijem, to je pomoć i podrška ovim manjinskim grupama i njihovim nedaćama i opet na jedan način poroces podele subvencija je rezultirao da je većina subvencija otišla organizacijama koje predstavljaju etničku većinu na Kosovu“.

„To je ono što mi je smetalo. Koliko sam ja shvatio, i to je razumna zabrinutost. A ova Kancelarija za Pitanja zajednica je kancelarija od velikog značaja. Koliko sam shvatio, prošlo je više od dvije godine otkako je ona na čelu te kancelarije, nadamo se da će se ova veoma važna kancelarija pozabaviti ovim pitanjima o kojima sam govorio.”

Ambasador Sjedinjenih Država je rekao da Vlada Kosova treba da preduzme korake kada se novinarima prijeti dok rade svoj posao. I dodao odgovarajući na ovu temu da je novinarstvo četvrti stup moći i da kao takvo ima fundamentalnu ulogu u informisanju javnosti da istakne potencijalne zloupotrebe, što, po njemu, služi održavanju istinske demokratije.

„Mislim da je ispravno da Vlada Kosova preduzme korake kada se novinarima na Kosovu prete dok su na dužnosti. To je odgovornost vlasti na Kosovu. Mnogi se mogu složiti da smo dali najbolje što se tiče slobode novinara da rade bez prepreka i prijetnji i svakako bez napada, a to je temeljna odredba politike. Mi ovu stvar shvatamo veoma ozbiljno.

U prethodnom intervjuu govorim u drugačijem kontekstu o tome kako je jedan od osnivača(Sjedinjenih Država), Tomas Džeferson (Thomas Jefferson), rekao da je novinarstvo četvrti stub vlasti, jer je uloga koju novinari igraju u informiranju javnosti kako bi se otkrili potencijalni problemi ili zloupotrebe kritično važna za zdravu demokratiju”, istakao je.

I naglasio da očekuju od vlasti institucija Kosova da pozovu na odgovornost pojedince koji nastoje da antagoniziraju, prete ili ometaju novinare u bilo kom obliku.

“Naravno da osuđujemo svaku prijetnju novinarima, kao što osuđujemo svaki pokušaj da se antagonizira, prijeti ili ometa njihov rad, i to ostaje naš stav. Ali očekujemo da vlasti institucija Kosova smatraju odgovornim ljude koji fizički ili preko društvenih mreža ili na druge načine pokušavaju da prete ili obeshrabre ili deluju protiv novinara”, rekao je.

Go to TOP