Više od mjesec nakon smrti sahranjena Medlin Olbrajt, govor održao i Džo Bajden

Prva državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright više od mjesec dana nakon smrti sahranjena je danas u Washingtonu, a u Nacionalnoj katedrali u ovom gradu održan je i ispraćaj na kojem su prisustvovali brojni bivši i sadašnji američki zvaničnici.

lIzmeđu ostalog, u Washingtonu je danas boravio i predsjednik SAD-a Joe Biden koji je tokom govora opisao Albright kao veliku zagovornicu demokratije.

“Svojom dobrotom i milošću, svojom ljudskošću i intelektom, preokrenula je tok historije. Uvijek je imala sposobnost da objasni američkom narodu zašto im je važno da se ljudi svuda u svijetu bore da dišu slobodno i punim plućima”, rekao je Biden.

Naglasio je kako je za njenu smrt saznao dok je putovao u Evropu na hitan sastanak sa NATO saveznicima.

“Nisam zaboravio da je ona veliki razlog zašto je NATO još uvijek jaka organizacija. Albright je ostala veza vanjskopolitičke zajednice decenijama nakon što je napustila funkciju. Predsjednici i lideri širom svijeta tražili su uvijek njene savjete”, poručio je Biden.

Podsjetimo, Madeleine Albright preminula je 23. marta u 84. godini.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: “Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile.

Bivša američka državna sekretarka u centru Sarajeva je 2020. godine dobila spomenik u znak zahvalnosti za angažman tokom agresije na BiH.

Također će u historiji ostati upamćena kao političarka koja je učestvovala u kreiranju vanjske politike Zapada nakon Hladnog rata.

Go to TOP