Trajković: Radoičić neće više imati uticaja, a Vučiću oduzet deo, imenovanje Rašića legalno

Kosovski premijer imenovao je danas Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, skoro mjesec dana nakon što je ostavku na ovu funkciju podneo Goran Rakić.

Odmah zatim je stigla i vijest da je Rada Trajković imenovana za savjetnicu novog ministra. U izjavi za Kossev Trajković poručuje da Vučićeva politika, ali i Milan Radoičić, neće imati uticaja na njen i Rašićev rad, te da će joj jedan od prioriteta biti „razbijanje monopola Srpske liste nad mentalnim promovisanjem Srba“.

U izjavi dalje kaže nakon imenovanja Trajković kaže da, kada je riječ o njenim budućim aktivnostima u savjetovanju novog ministra, da su njena interesovanja usmjerena na tri oblasti.

Prva je ravnomjernost podrške i pažnje Srbima koji žive južno i sjeverno od Ibra, kao i onih koji su protjerani, a žele da se vrate.

„Bojim se da je sada sva pažnja okrenuta prema Severu i da se tu iscrpljujemo, ali i gubimo srpsko stanovništvo i sa Severa koje odlazi jer ne može večito da živi na nemirnom prostoru ili potencijalno, nekom prostoru gde može da dođe do ozbiljnije destabilizacije. A svakako zapostavljanje Srba u enklavama motiviše na odlazak Srba. Ravnomernost je nešto što treba da bude prvi prioritet svih Srba“, poručila je.

Drugi prioritet, kaže, biće transparentnost u dijalogu, odnosno da se javnost informiše o pregovorima.

„Imamo potpunu zatvorenost pregovora između Kosova i Srbije i savetovaću svakako ministra da što više uđe ili dođe do izvorišta – šta se u stvari pregovora i o čemu se pregovara. To je za sve nas vrlo bitno da bi svoju uspešnost sa zadržavanjem i povratkom Srba mogli da, prema tom projektu, i mi pripremimo“, poručila je Trajković.

Ocenjuje da sada građani ne znaju „šta su dogovori i šta je njihova sudbina, s obzirom na to da Beograd i Srpska lista to potpuno drže zatvoreno za sebe“.

Treći prioritet je „razbijanje monopola Srpske liste nad menatalnim promovisanjem Srba“.

„Postoji jedna potpuna mentalna okupacija i strah koji je okupirao Srbe da ne mogu da izražavaju svoju slobodnu volju i svoje razmišljanje, pa i neslaganje koje može da bude veliki i značajan faktor u korekciji politike koja se sprovodi“, poručila je Trajković.

Radoičić i Vučićeva politika više neće imati uticaja
Govoreći konkretno o radu bivšeg ministra, tj. Rašićevog prethodnika, Trajković kaže da je, što se nje lično tiče, rad Gorana Rakića bio „rad Milana Radoičića“.

Nakon što je Rašić preuzeo funkciju ministra, Trajković poručuje:

„Radoičić neće imati više nikakvog uticaja na ono što se radi. To je najvažnije, da isključimo kriminogene elemente iz svog rada“, ocenila je Trajković.

Trajković ujedno konstatuje da od sada više neće biti ni uticaja politike srpskog predsednika.

„Ipak, preko gospodina Rašića i onoga što budu moji mehanizmi uticaja na njega, Vučićeva politika na nas neće imati uticaja. Oduzet mu deo uticaja, to je za mene velika stvar“, tvrdi Trajković.

Ovu situaciju vidi i kao početak ili pokušaj da se u ostatku Srbije „ohrabre ljudi na promenu vlasti u Beogradu“.

Ujedno je tumači i kao poruku opoziciji u Beogradu da međunarodna zajednica „neće pomoći u promeni Vučiča sa istom politikom Vučića ili sa ljudima i opozicijom koja je bliska njemu“.

„Očekujem podršku dela opozicije i svakako jačanje opozicije u Beogradu“, navela je Trajković, ali još jednom podcrtala da ponekad „imamo osećaj da je Vučić u širokoj koaliciji sa delom opozicije“.

Sve što je legalno neka prođe

Imenovanje Rašića naišlo je na negodovanje Kancelarije za KiM, ali i Srpske liste koja je saopštila da je time Kurti prekršio kosovski ustav.

Najavili su žalbu Ustavnom sudu, koji će, kako su ocenili, bez ikakvog odugovlačenja morati da potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog narod.

„Meni je drago što su oni tako dobro naučili i prihvatili Ustav. Sve što je legalno neka prođe, jer oni su poznati legalisti“, prekomentarisala je Trajković navode Srpske liste.

Sa druge strane, kaže da je odluka o imenovanju Rašića legitimna.

„Ja mislim da je potpuno legalna upravo zato što je naš politički entitet ušao u parlament. Bez obzira na to što je poslanik (Cvetko Veljković prim. red.) otišao. Mi smo ušli u parlament kao entitet koji je išao na izbore“, ocenila je Trajković.

Podsetimo, Trajković je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu bila na listi Građanske inicijative Sloboda, pravda i opstanak, međutim tada ova Građanska inicijativa nije osvojila dovoljan broj glasova za ulazak u kosovski parlament.

Ipak, nakon što su poslanici Srpske liste početkom novembra podneli ostavke u Skupštini Kosova je uz novih devet poslanika ove stranke, ušao i Cvetko Veljković, koji je bio kandidat GI Sloboda, pravda, opstanak. Međutim, dva dana nakon što je položio zakletvu Veljković je napustio ovu Građansku inicijativu.

Go to TOP