SAD se prema susedima Srbije ponašaju mnogo oštrije nego što jesu?

Profesor Univerziteta “Džon Hopkins” u Vašingtonu Edvard Džozef rekao je da se Sjedinjene Američke Države prema susedima Srbije odnose po mnogo strožim i višim standardima od njih samih.

U intervjuu za “(Javni medijski servis)PBC News Weekend”, Džozef je smatrao neuspehom američku politiku da udalji Srbiju od proruske orijentacije.

„Dakle, imamo neravnotežu na Balkanu gde se Sjedinjene Države odnose prema susedima Srbije mnogo oštrijim i višim standardima. Moram da naglasim da smo ove godine imali dva nasilna sukoba na Kosovu. Imali smo potencijalnih problema u Crnoj Gori, koja je NATO saveznik. A sada unutar Vlade postoje proruski elementi unutar tog NATO saveznika. Imamo krizu koja počinje, možda i ovog mjeseca u Bosni i Hercegovini”, rekao je.

Džozef je nazvao greškom Bajdenove administracije u tretmanu srpskog predsednika Aleksandra Vučića, što je prema njemu bio blaži standard nego što je trebalo da bude.

„SAD u suštini projektuju strah iz Beograda, što predsednik Vučić korektno tumači i eksploatiše. Sve to prirodno koristi njegovom savezniku, a to je Rusija”, dodao je.

Prema mišljenju američkog profesora, Srbija i Rusija su i dalje na istoj strani.

„Imamo prorusku politiku u Beogradu, što otvoreno vidimo. Dakle, imamo apsurd Sjedinjenih Država koje i dalje služe predsedniku Vučiću. I imamo apsurd kada se predsednik Vučić sastaje sa svojim bliskim i omiljenim ambasadorom, ruskim ambasadorom, i obojica otvoreno okrivljuju SAD i Evropsku uniju za podsticanje protesta, koji su legitimni“, rekao je Džozef.

Go to TOP