Republički premijer na sastanku u Svetoj stolici sa papom Franjo

Vatikan, 22.06.2023

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom katoličke crkve papom Franjom tokom zvanične posete ovoj državi prenosi Kosova.info

Kurti je potom otputovao u Brisel da razgovara o načinima za prevazilaženje krize na severu Kosova, na poziv šefa spoljne politike Evropske unije Žozep Borelja.

Kako je ranije saopšteno iz kabineta premijera Kurti se osim s papom Franjom, sastao i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolom.

“Mi smo za mir”, Kurti poziva Papu na Kosovo i govori o Majci Terezi

Premijera Kosova Aljbina Kurtija tokom današnje posete Vatikanu primio je papa Franjo. U ovom srdačnom susretu, ujutru najdužeg dana u godini, kako je istakao premijer na sastanku, izrazio je zahvalnost i bio je veoma srećan zbog ovako ljubaznog gostoprimstva.

On je rekao da je Republika Kosovo opredeljena za mir, dijalog i saradnju. S papom Franjom su razgovarali o mladosti i budućnosti, o liku, radu i zaostavštini Majke Tereze, o Velikom postu u kojem je dobila poziv na pobožnost i o multireligijskom suživotu na Kosovu.

„Premijer je dalje upoznao Svetog oca o demokratskom i ekonomskom uspjehu zemlje i dosadašnjim postignućima vlasti, ističući činjenicu da smo prva vlada koja dijeli naknade za trudnice i djecu do godine života. 16, kao podrška politike za njih”, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Za svoju veru, premijer Kurti je rekao da je politika služba, pošto je pozvao njegovu svetost papu Franju da poseti Kosovo, nakon brzog i dobrog oporavka od operacije koju je nedavno imao, kaže se.

Složili su se da “uvijek trebamo biti u blizini i sa ljudima kojima je potrebna ljubav i pravda”.

Ovo je bila prva zvanična posjeta premijera Kurtija Vatikanu i njegov prvi susret sa Svetim ocem, papom Franjom.

Go to TOP