Redžepi sa predsjednikom Crne Gore Milatovićem, na radnom sastanku: Trebali bi da smo više povezani preko kulturoloških i obrazovnih aktivnosti

Podgorica, 10.02.2024
Autor: Berzat Berzati

Zamjenica premijera Emilija Redžepi poslije posjete Wašingtonu, boravi u službenu posjetu Vladi Crne Gore, gdje je imala sastanke i prijem u Vladi Crne Gore, dok je danas uz prisustvo predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, održana RADNA VEČERA “Uloga Bošnjaka u regionu Zapadnog Balkana sa fokusom na BiH, Kosovo i Crnu Goru” u čast dolaska gospođe Emilije Redžepi.

Tokom današnjih aktivnosti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, je došao na sastanak sa zamjenicom premijera Redžepi gdje su razgovarali o važnosti i doprinosu Bošnjaka državama u regionu.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi kazala je da zemlje regiona trebaju biti više povezane.

“Kosovo, kao jako mlada zemlja u tranziciji, želi dobar odnos sa Vama i Vašom vladom, sa svim narodima koji žive u Crnoj Gori. Mislim da svi mi koji živimo u regionu, koje god da smo nacije, trebali bi da smo više povezani preko kulturoloških i obrazovnih aktivnosti”, navela je Redžepi.

Crna Gora je multietnička država, što potvrđuju dobri odnosi sa bošnjačkim narodom ali i ostalim zemljama regiona, poručio je predsjednik države Jakov Milatović, na panel diskusiji “Bošnjački nacionalni identitet početkom XXI vijeka”. On je najavio da će raditi na poboljašnju položaja manjinskih naroda u Crnoj Gori.

Uključivanje različitih etničkih i kulturnih grupa u javni život i procese odlučivanja, kako je naglašeno, doprinosi demokratskom razvoju Crne Gore.

“Bošnjački narod u Crnoj Gori važan je dio multietičkog muzaika i predstavlja važnu ulogu u promovisanju tolerancije i zajedničkog života građana i građanki u Crnoj Gori. Bošnjaci su obogatili naše društvo tradicijom, vrijednostima, duhovnošću, a naš odnos učinili jedinstvenim. Njihov doprinos našem društvu je veoma važan i kada je riječ o kulturi, obrazovanju, društvenom radu…”, kazao je Milatović.

Istoričar Admir Lisica istakao je da je za Bošnjake bitno da imaju Crnu Goru kao prijatelja.

“Nama je bitno da imamo Crnu Goru kao prijatelja, kao i to da Bošnjaci imaju sva Ustavom zagarantovana prava. Želimo Bošnjake u vlasti, bio to lokalni ili državni nivo. Naravno, vi o tome ne možete odlučivati, širi je spektar ljudi koji o tome odlučuju”, naglasio je Lisica.

Regionalna saradnja uslov je i za bezbjedniji Zapadni Balkan, smatra Milatović.

“Ja mislim da mi u svijetu nemamo bližih od zemalja regiona, i zbog toga se moja politika bazira na dobrosusjedskim odnosima sa državama iz regiona, što često nije lako”, poručio je Milatović.

Crnogorska vlast će nastaviti da riješava probleme manjinskih naroda, u cilju poboljšanja njihovog položaja u društvu, poručio je Milatović.

Go to TOP