Redžepi u službenoj posjeti Crnoj Gori: Danas radna večera:“Uloga Bošnjaka u regionu Zapadnog Balkana sa fokusom na BiH, Kosovo i Crnu Goru”

Podgorica, 09.02.2024
Autor: Berzat Berzati

Zamjenica premijera Emilija Redžepi poslije posjete Wašingtonu, boravi u službenu posjetu Vladi Crne Gore, gdje je imala sastanke i prijem u Vladi Crne Gore, dok će sutra biti RADNA VEČERA “Uloga Bošnjaka u regionu Zapadnog Balkana sa fokusom na BiH, Kosovo i Crnu Goru” u čast dolaska gospođe Emilije Redžepi.

U subotu dolazi i predsjednik Crne Gore da poželi dobrodošlicu zamjenici premijera Redžepi gdje će biti održan sastanak u 11:00 sati o daljoj saradnji.

Prvi sastanak zamjenice premijera Emilije Redžepi u pratnji ambasadorice Kosova u Crnoj Gori Arijanom Žerkom, je bio sa podpredsjednikom vlade sa dr. Srđanom Pavičevićem , gdje je u jako prijateljskoj i srdačnoj posjeti razgovarali o jačanju dobro susjedskih odnosa, zajedničkom putu prema EU i podršci Kosova, oko učlanjenja u NATO. Kao jedinu alternativu za mir, stabilnost, pomirenje među narodima Balkana i jačanje ekonomskih veza

Večera je bila upriličena u čast zamjenice premijera Emilije Redžepi koja je bila veoma iznenađena veoma srdačnim dočekom i velikim brojem gostiju koji su došli da je dočekaju.

Sutra dolazi i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović da se sastane sa zamjenicom premijera Emilijom Redžepi , naime cijela ova organizacija na visokom nivou je u čast zamjenice premijera Redžepi.

Prisutni na ovoj radnoj večeri su:

Šaćir Filandra Univerzitetski profesor, FPN Sarajevo, BiH . Mustafa Gradaščević Privrednik i zamjenik predsjednika Skupštine grada Bijeljina, Admir Lisica Historičar, doktorand FPN Univerziteta u Sarajevu, Skender Kandić zamjenik predsjednika SO Peč i delegat u opštini Peć,. Esad Zaimović Predsjednik UO Hipotekarna banka, Osman Nurković Bošnjački političar, bivši ministar saobraćaja i pomorstva, Kemal Purišić Bošnjački političar, ministar rada i socijalnog staranja (2016.-2020. god). Nedžad Drešević Bošnjački političar, Poslanik u Skupštini Crne Gore (2016.-2020. god.) Bejto Šahmanović Potpredsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Rahman Husović Predsjednik opštine Rožaje , Samir Agović Predsjednik opštine Petnjica Sanel Balić Predsjednik opštine Gusinje, Nihad Canović Predsjednik opštine Plav, Vahidin Dino Ćatić Privrednik, Rifat ef. Fejzić Reis Islamske zajednice, Suljo Mustafić Predsjednik Bošnjačkog vijeća u CG, Mirsad Rastoder Predsjednik IO Bošnjačkog vijeća u CG, Sead Šahman Domaćin večere-Doktor upravnih i ekonomskih nauka i mnogi drugi ugledni intelektualci i bošnjačke zajednice…

Zatim je zamjenica premijera u petak imala sastanak sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević

Crna Gora je prva država kandidat koja pregova po novoj metodologiji sa EU, a pretpostavljamo da će se taj model primjenjivati na sve buduće kandidate. Crna Gora je spremna da podijeli stečeno znanje i iskustvo i pomogne, kako Kosovu, tako i ostalim državama u procesu pristupanja EU”, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa zamjenicom premijera Vlade Kosova, Emilijom Redžepi.

Ona je dodala će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susjedima u ispunjenju zahtjevnih zadataka u pregovaračkom procesu.

“Osim podrške u oblasti evropske integracije, Crna Gora može da se poveže sa Kosovom kroz različite zajedničke projekte i inicijative, ali i da uči od Kosova u oblastima kao što je digitalizacija pravosuđa u kojoj prednjače u cijelom regionu”, kazala je Gorčević.

Sagovornice su razgovarale o oblastima u kojima je moguće unaprijediti saradnju dvije države, prije svega u oblasti prekogranične saradnje i Ipa fondova, ali i oblasti vladavine prava i osnaživanja ekonomskih veza.

Istakle su zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, saglasivši se da on predstavlja odličan primjer dobrosusjetskih odnosa dvije zemlje sa ekonomskog, turističkog i kulturnog aspekta.

Gorcevic - Redzepi

Zamjenica premijera Redžepi je čestitala Crnoj Gori na odličnim rezultatima u procesu pristupanja EU i zahvalila na podršci koju Crna Gora pruža Kosovu u dostizanju evropskih standarda. Kazala je da su u fokusu rada Vlade Kosova vladavina prava, borba protiv korupcije, kao i ekonomski oporavak i socijalna politika.

“Jako nam je značajna pomoć Crne Gore u oblasti evropske integracije, ali želimo da dodatno unaprijedimo dobrosusjedske odnose i povežemo naše gradove. Dvije države mogu da sarađuju kroz različite regionalne inicijative, ali i kroz projekte u oblasti životne sredine”, kazala je Redžepi.

Sagovornice su ocijenile da Crna Gora i Kosovo njeguju tradicionalno dobre  i prijateljske odnose, kao i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima. Saglasile su se da postoji dosta prostora za pokretanje razvojnih projekata na dobrobit građana obje države, kao i zajedničkih inicijativa i projekata prekogranične saradnje.

Go to TOP