Redžepi na konferenciji o Rodnoj Politici: Zajedničkim naporima ka osnaživanju žena Kosova

Priština, 27.02.2024
Pripremio: Berzat Berzati,

Danas je na konferenciji koju je organizovala Nacionalni demokratski institut (NDI) na Kosovu, u saradnji sa USAID-om i Švajcarskom ambasadom, sazvao Stratešku mrežu za rodnu politiku. Ova značajna inicijativa okupila je veliki broj visokih zvaničnika naše zemlje, uključujući zamenicu premijera, gospođu Emiliju Redžepi, i ambasadoricu NDI, gospođu Nensi Sodberg, kao i predstavnice Skupštine Kosova i civilnog društva prenosi Kosova.info

Tokom sesije, zamenica premijera Emilija Redžepi, obratila se članicama mreže i predstavnicama Ekonomskog foruma žena. I istakla politički narativ tokom njenog mandata, naglašavajući posvećenost uključivanju žena u društvo i postizanju ravnopravnosti.

Redžepi je takođe istakla važnost razbijanja stereotipa, etničkih i rodno zasnovanih podela. Takođe je napomenula da je kabinet zamenika premijera prvi put usmerio veći deo svog angažmana na zaštitu ženskih prava i prava nevećinskih zajednica.

Republička Vlada Kosova je, prema njenim rečima, postigla više od svih prethodnih vlada u očuvanju društvene jednakosti i pravne zaštite svih pripadnika nevećinskih zajednica, sa posebnim fokusom na našu zemlju.

Redžepi je takođe istakla konkretne korake koje je vlada preduzela kako bi stvorila održivo ekonomsko okruženje koje podržava osnaživanje žena. Uključujući uklanjanje prepreka u poslovnom svetu i prepoznavanje uloge žena kao lidera i privrednica. Solidarnost i saradnja su ključni faktori u ostvarivanju ovih ciljeva, kako bi se stvorilo društvo bez diskriminacije svih žena.

Nakon govora zamenice premijera, učesnice konferencije su se uključile u sveobuhvatnu diskusiju o ekonomskom angažmanu žena. Ova diskusija je istakla izazove i mogućnosti koje, kroz zakonodavne akcije i dijalog između vlade, parlamenta i nevladinih organizacija, mogu poboljšati učešće žena u političkom, ekonomskom i javnom životu na Kosovu.

Go to TOP