Priča koja ostavlja bez daha: Ko je Habibov nasljednik koji je preuzeo titulu prvaka u UFC-u

Dagestanac Islam Mahačev novi je prvak UFC-ove lahke kategorije, a gledajući karijeru ovog borca, jasno se nameće da je sve bilo predodređeno za njegovo preuzimanje trona i da je samo bilo pitanje kada će se obistiniti ranije tvrdnje – on je nasljednik Habiba Nurmagomedova.

Do titule prvaka stigao je nakon 23. pobjede u karijeri, a ostvario ju je na nedavnom UFC-u i to u drugoj rundi, kada je gušenjem natjerao na predaju Charlesa Oliveiru. Dominirao je od početka borbe i nakon što je desnim krošeom srušio ovog brazilskog borca, “ugušio” ga je u parteru i mnogo lakše od očekivanog došao do šampionskog pojasa.

LAKA KATEGORIJA

Habibov nasljednik uništio Oliveiru: Islam Mahačev je novi UFC šampion

Na taj način, preuzeo je, ili u ovom slučaju, vratio tron koji je prije dvije godine držao njegov veliki prijatelj Habib Nurmagomedov, a koji se ranije i zvanično oprostio od ovog sporta uz poruku da je obećao majci kako se više neće boriti.

Zanimljivo, i Habiba i Islama trenirao je Abdulmanap Nurmagomedov, Habibov otac i tvorac borilačkih senzacija iz Dagestana, a upravo je Abdulmanap prije nekoliko godina poručio da će Mahačev jednog dana sigurno biti prvak, tačnije onog dana kada se Habib povuče.

A ko je Islam Mahačev? Novi UFC-ov prvak odrastao je u dagestanskom selu Buruši u kojem živi blizu 100 ljudi, a treninzi su mu većinom bili trčanje po selu i penjanje po obližnjim planinama s kamenjem u rukama.

Još kao dječak je otkrio MMA kao sport i odlučio se baviti njim, nakon čega se počeo prijavljivati na amaterska takmičenja i kada je počeo s pobjedama, pokazavši urođeni talenat za borbu, nije bilo dileme da je to njegov životni put. Islam i Habib su išli u istu školu, a uskoro su počeli trenirati zajedno.

“Znao sam da je Habibov otac odličan trener pa smo zajedno vježbali tokom dužeg vremenskog perioda. Zbog njega i njegovih metoda sam se mnogo poboljšao. Cijeli sam život trenirao kako bih postao prvak. Što se tiče Habiba, on je kao moj stariji brat. Ako imam bilo kakav problem, pomoći će mi”, rekao je nedavno Mahačev.

Ni Abdulmanap nije bio nijem na način života, treninge i radnu etiku koju je Islam posjedovao i zbog koje se u suštini i vjerovalo da će doći do samog vrha.

“Islam je mom ocu bio kao sin. Tako ga je gledao i doživljavao. On je uvijek govorio da će Islam biti prvak u UFC-u”, rekao je Habib.

Pobjeda protiv Olivere kojom je preuzeo titulu prvaka lake kategorije u UFC-u je za 31-godišnjeg borca iz Dagestana bila 23. pobjeda u karijeri, a jedini poraz je doživio prije sedam godina od Adriana Martinsa.

Također, to mu je bila 11. uzastopna pobjeda pa se sada s razlogom postavlja pitanje da li ga iko može skinuti s vrha. Svoj san je, a i očekivanja drugih, ispunio.

Go to TOP