Preuzimanje Rafe neophodno za poraz Hamasa

Autor: Uredništvo, WSJ
Prevod i adaptacija: Berzat Berzati

Jeste li ikada primijetili kako se uvijek smatra humanitarnim imperativom pustiti Hamas da preživi? Diplomatski pritisak na Izrael da se kloni Rafe, Hamasovog posljednjeg uporišta, postao je ogroman. Hezbolah je eskalirao svoje napade, a upozorenja svakodnevno stižu iz Bijele kuće, Evrope i Bliskog istoka, kao i kompleksa Ujedinjenih naroda i nevladinih organizacija.

Argument da u Rafi ima previše civila, tako da se Izrael ne može boriti protiv teroista među njima i ispod njih, obuhvata suštinu Hamasove vojne doktrine – i poklanja im se. Isti argument je iznesen i za bolnice, grad Gazu i Kan Junis. Kao što je premijer Benjamin Netanyahu rekao u nedjelju: “Oni koji kažu da ni pod kojim okolnostima ne smijemo ući u Rafah u suštini govore da izgubimo rat, zadržimo Hamas tamo.”

Gospodin Netanyahu i njegov vojni šef već su rekli da će civili biti evakuisani iz Rafe prije nego Izrael napreduje. Određuju se sigurne zone i izlaz kroz koridor. Ima dosta praznog prostora između Rafaha i Khan Younisa na njegovom sjeveru, a plan je postavljanje šatorskih gradova, možda uz pomoć Egipta. Ovo će odgoditi Izrael, posebno ako se UN ponovo odupru evakuaciji, ali to je ispravna stvar.

Bidenova administracija nastoji da otpiše odlučnost g. Netanyahua kao desničarsku politiku, ali Benny Ganc, premijerov glavni rival, slaže se s njim.
„Nema sumnje da je potrebno delovati na bilo kojem mestu gde postoji teror“, rekao je Ganc u ponedjeljak.
“Široka akcija u Rafi, kao što smo rekli u prošlosti, nije upitna.”

Oni se slažu jer ratni ciljevi koje su prihvatili Izraelci širom političkog spektra diktiraju zauzimanje grada. Nema poraza Hamasa i oslobađanja talaca bez okretanja Rafe.

Hamas nije srušen ako još uvijek upravlja teritorijom. Hamas nije uništen ako njegova četiri bataljona Rafe ostanu netaknuta. Hamas se ne može uništiti dok ima pristup egipatskoj granici i kontrolu protoka pomoći u Rafi.

Izrael je spasio dva taoca u Rafi, a vjeruje se da se tamo drže i mnogi drugi, uključujući mlade žene o kojima smo već čuli svjedočenja o seksualnom zlostavljanju. Kako bi ih Izrael mogao napustiti?

Trenutni Hamasovi zahtjevi čine nemogućim dogovor o taocima. Izraelski zvaničnici ih naizmjenično nazivaju “stratosferskim” i “na drugoj planeti”. Invazija na Rafu je najbolji izraelski alat da se to promijeni. Ali svaki put kada Bajdenova administracija pokuša smiriti svoj lijevi bok dovodeći u sumnju takav napad, to daje Hamasu još jedan razlog da ne popušta.

Nakon 7. oktobra, predsjednik Bajden je obećao svoju podršku uništavanju Hamasa. Ali u posljednje vrijeme njegova administracija pojačala je kritiku ratnih napora. Predsednik Bajen je to nazvao “preko vrha” i pokreće inicijativu za inicijativom da izvrši pritisak na Izrael: režim sankcija protiv nekih izraelskih doseljenika s potencijalom da se proširi, prijetnja automatskim priznavanjem palestinske države, informacije koje su procurele u medijima o istragama izraelskih taktika u ratu i novim ograničenjima vezanim za isporuke oružja.

Je li tako Vašington upravljao Lend-Lease-om (1941. godine) za Britaniju u Drugom svetskom ratu? Dajte nam alat i završićemo posao, kaže Netanyahu. Jednom kada Rafa padne, izraelske borbe mogu se prebaciti u fazu čišćenja nižeg intenziteta, dovodeći rat do kraja.

Rafa je Hamasov posljednje stajalište kao vladajuće sila, pa očekujte da će povući svaku političku polugu da zaustavi Izrael. Pitanje je zašto Bajdenova administracija sarađuje.

Go to TOP