Podmornica sa nuklearnim arsenalom izronila kao podsjetnik Sjevernoj Koreju na nevidljivu opasnost dometa američkih nuklearnih projektila

Izvor: Rojters
Prijevod i adaptacija: Berzat Berzati

“Američki SSBN-ovi bilo gdje od zapadne obale SAD-a prema zapadu mogu pogoditi ciljeve u Sjevernoj Koreji”, rekao je Van Diepen prenosi Kosova.info

“Stoga su neki američki SSBN-ovi stalno u dometu Sjeverne Koreje.”

Kada je američka podmornica sa balističkim projektilima (SSBN) isplivala na površinu za rijetku posjetu Južnoj Koreji ove sedmice, to je bio grub podsjetnik da Vašington uvijek ima rakete s nuklearnim glavama raspoređene u neposrednoj blizini Sjeverne Koreje, rekli su analitičari.

Nedostatak nuklearnog oružja van vidokruga u morima kod Korejskog poluostrva bio je potencijalno jače sredstvo odvraćanja za Sjevera, prema nekim analitičarima, nego njegovo instaliranje u Južnoj Koreji, kao što je Vašington činio od 1958. do 1991. godine.

“Postavljanje nuklearnog oružja na moru i na podmornicama je zapravo jače sredstvo odvraćanja na mnogo načina”, rekao je Duyeon Kim iz Centra za novu američku sigurnost.

USS Ohajo, američka podmornica (R), usidrena je u južnokorejskoj pomorskoj bazi u Busanu, oko 420 km jugoistočno od Seula, 26. februara 2008. (Foto kredit: REUTERS/LEE JAE-WON)

“Odvraćanje se pojačava kada je lokacija američkih strateških sredstava nepoznata protivniku sve dok protivnik zna da to oružje postoji.”

SSBN klase USS Kentaki Ohajo (Kentucky Ohio) stigao je u južnu luku Busan u Južnoj Koreji u utorak i još je bio privezan u petak, rekao je pukovnik Isak Tejlor, glasnogovornik američke vojske u Južnoj Koreji.

Podmornica je privukla pažnju Pjongjanga. U četvrtak je njen ministar obrane rekao da bi samo prisustvo takvog oružja u Južnoj Koreji moglo ispuniti kriterije za Sjevernu Koreju da koristi svoje nuklearno oružje i upozorio SAD da ne šalju više nuklearnih sredstava.

Posjeta Kentaki Ohaja Južnoj Koreji bila je prva od strane SSBN-a od 1980-ih, i slijedi sve veću debatu posljednjih godina o tome da li Sjedinjene Države trebaju vratiti taktičko nuklearno oružje na Jug ili bi Seul trebao razviti vlastiti arsenal.

Dajući uvjeravanje u svoju predanost obrani Juga, Vašington je odgovorio pojačavanjem demonstracija nuklearne sile i stvaranjem nove grupe za planiranje rata.

NR Kina, najvažniji saveznik Sjevera, nije komentirala posjetu podmornice, ali je Peking optužio Sjedinjene Države da povećavaju tenzije u regiji svojim vojnim raspoređivanjem.

Budući da se američki SSBN-ovi oslanjaju na tajnost i stealth kako bi osigurali svoj opstanak i sačuvali svoju sposobnost lansiranja nuklearnih projektila tokom rata, rijetko se javno zaustavljaju u stranim lukama.

SSBN-ovi su platforma za isporuku koja se najviše može opstati od svih nuklearnih oružja Sjedinjenih Država, koja u suštini jamče ogromnu nuklearnu odmazdu u slučaju prvog neprijateljskog udara, rekao je Vann Van Diepen, bivši stručnjak za oružje američke vlade koji sada radi na projektu 38 Sever.

Američka mornarica postavlja 14 SSBN-ova, koje se često nazivaju “bumeri”. Podmornica klase Ohajo nosi 20 projektila Trozubac II D5, od kojih svaka može isporučiti do osam nuklearnih bojevih glava do ciljeva udaljenih čak 12.000 kilometara.

“Američki SSBN-ovi bilo gdje od zapadne obale SAD-a prema zapadu mogu pogoditi ciljeve u Sjevernoj Koreji”, rekao je Van Diepen.

“Stoga su neki američki SSBN-ovi stalno u dometu Sjeverne Koreje.”

Sjeverna Koreja ima velike, ali zastarjele podmorničke snage čija je primarna misija odbrana svoje obale, ali želi razviti vlastiti arsenal raketnih podmornica.

Izvodila je lansiranja sa probne podmornice i pokušavala je izgraditi operativnu raketnu podmornicu na konvencionalni pogon od najmanje 2016. godine, rekao je Van Diepen.

Ali Sjever zaostaje mnogo godina od razvoja tehničke sposobnosti za izgradnju podmornice na nuklearni pogon koja bi mu dala neograničen domet, dodao je.

A za sada bi raketna podmornica samo neznatno dopunila rastuću kopnenu nuklearnu snagu Sjevera, rekao je Van Diepen.

Go to TOP