O sastanku u Briselu nakon razjašnjenja situacije troje kidnapovanih pograničnih policajaca Kosova

Premijer Vlade Kosova Aljbin Kurti rekao je da je obaviješten o sljedećem sastanku u Briselu, koji bi, prema njegovim riječima, mogao biti održan 22. ili 23. juna, ali je dodao da je još neodlučan da li će učestvovati prenosi Kosova.info

On je dodao da će sačekati posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiš Jašarija zatvoru Kraljevo gde se nalaze trojica pograničnih policajaca Kosova.

On je dodao da će, kada bude imao podatke o tome kako se ponašaju policajci, doneti odluku da li će ići na sastanak u Brisel.

„Kada budem imao podatke iz ove posete naša trojica policajaca koji su kao taoci u Srbiji kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, doneću odluku i dati saopštenje. Poseta (Jašara v.j) je planirana za naredni dan i ja ću biti u kontaktu sa ambasadorom da me obavesti o stanju ovih policajaca koji se nalaze u zatočeništvu u Srbiji”, rekao je on.

On je dalje dodao da je zatražio od kosovske policije da postepeno i proporcionalno smanjuje broj svojih pripadnika u četiri severne opštine uz uslov da postoji vladavina prava.

„Pošto ima raznih ekstremista i pošto postoje kriminalne grupe, u ovim zgradama treba da bude Kosovska policija, tražio sam da Kosovska policija postepeno smanji broj policajaca, uz vladavinu prava koja ih čini da se suoče sa pravdom za one kriminalce koji napao KFOR i novinare. Za policiju Kosova svaka opština je ista i njihovo delovanje je zasnovano na Ustavu”, rekao je Kurti.

Go to TOP