“Nulta tolerancija za mito”, ali i dalje ostaje na poziciji zamjenika ministra

Izvor: Insajderi

“Nulta tolerancija na mito, nulta tolerancija na korupciju”. Od dana kada je došao na vlast, premijer Alhbin Kurti je u javnim nastupima “puna usta” protiv korupcije. U praksi se ponaša sasvim drugačije.

Šef vlade još preduzeo korake na ostvarenju svojih obećanja koja se odnose na borbu protiv korupcije u Vlade Kosova kao što je traženje mita od strane Almir Veljiu potpredsjednika partije Dude Balje čiji je jedan član partije već nalazi u zatvoru.

Prošlo je skoro dva mjeseca otkako je medijima pojavio audio-snimak na kojem zamjenik ministra regionalnog razvoja Almir Veliji briše jednog građanina sa liste kandidata za državnu pomoć nakon što je odbio da plati mito.

Iako su dokazi objavljeni, vlada nije donijela nikakvu odluku da ga otpusti.

S druge strane, premijer Kurti nastavlja da se predstavlja kao lider koji radi u borbi protiv korupcije. Kurti je na prvom radnom sastanku za izradu Državne strategije za borbu protiv korupcije rekao da ispunjavaju obavezu na putu ka društvu oslobođenom od korupcije.

Na ovom sastanku nisu izostale ni Kurtijeve tvrdnje da ga tužilački i pravosudni sistem koče, jer se po njemu ne oslobađaju političkih uticaja.

“Želimo uspostavljanje društva koje pokazuje nultu toleranciju na korupciju, nultu toleranciju na mito i ugovore u zamjenu za novac”, izjavio je Kurti.

Početkom marta mediji su objavili da su policiji dostavljeni novi dokazi protiv Almira Velijua. Potonji je tražio mito od jednog građanina da bi dobio vladin grant od 70.000 evra za koji je aplicirao.

Svjedok ovog slučaja tvrdi da su telefonski razgovori između njega i Veljiua vođeni u septembru 2022. godine. Tamo se čuje da je Veliji od građanina tražio veliki mito, ali ga je kodirao. Svjedok je istražiteljima rekao da je hiljadu eura pretvoreno u šifru “jedna čokolada milka”.

„Čovječe, možeš li sam dobiti 13 milka čokolada, to si mi rekao. Javite mi molim vas. Šta su mi rekli”, rekao je Almir Veljiji, kako u ovom slučaju tvrdi svjedok policije i kaže da je te razgovore deponovao nadležnima.

Nakon što je građanin odbio mito, nervozni Veljiji je rekao “sada ga skinite sa liste podnosilaca zahtjeva”.

Pored ovog slučaja, u januaru ove godine medij je objavio audio-snimak koji je dokazao umiješanost u podmićivanje zamjenika ministra Vlade Kurtija. Bio je umešan u aferu za vladinu pomoć od desetine hiljada evra.

Sve što je nedostajalo u ovom procesu, prema razgovoru koji se vodi između osobe X i Almir Veljiji, ostaje utvrđivanje cijene mita koji bi bio dat za realizaciju državnog granta.

Go to TOP