Kusari-Ljilja o nacrtu statuta ZSO premijera susjedne Albanije: Ne treba nam spasilac

V.d šefica PG Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je danas da nisu vidjeli nacrt statuta koji je predložio premijer Albanije Edi Rama i isti poslao predsjedniku Francuske Emanuel Makronu i Njemačkom Saveznom kancelaru Olaf Šolcu prenosi Kosova.info

„Pored moguće dobronamjerne inicijative koja bi mogla krenuti po zlu, postoji stara izreka(kineska) koja kaže ‘put do pakla popločan je dobrim namjerama.’ Zato ni ja ne vidim ovaj prijedlog van ovog konteksta”, izjavila je Kusarijeva, ukazujući da nisu vidjeli nacrt statuta ZSO koji je poslat od strane premijera Rame.

“Ne možemo to da vidimo, jer nismo vidjeli taj nacrt statuta. Kako je sam premijer Rama rekao, on nije konsultovan. Mislim da su specifičnosti i okolnosti ovog procesa na Kosovu takve da treba uzeti u obzir celokupnu istoriju ovog procesa i naravno važnost razumevanja puta napred na osnovu principa“, rekla je ona.

Ona je rekla da su odnosi sa Albanijom više nego susjedski. Kusarijeva je rekla da pre odlaska u Francusku i Nemačku Ramin nacrt statuta treba da bude kosovski.

“Ovaj dokument koji je napisao gospodin Rama, vjerujem, završava tamo gdje je i počeo. Taj dokument nije za Francusku, Njemačku i druge zemlje. Taj dokument je za Kosovo, pre nego što ode tamo mora biti Kosovo, sa Kosovom i za građane Republike Kosovo. Ne treba nam spasitelj u vidu davanja nacrta povelje. Potrebna nam je razrada i vlasništvo nad principima, koji će biti u fokusu funkcionisanja države, prava zajednica na Kosovu, i naravno vlasništva i jasnoće za budućnost naše zemlje”, dodala je.

Inače, premijer susjedne Albanije Edi Rama izjavio je da je nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom podneo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom saveznom kancelaru Olaf Šolcu.

O ovom dokumentu je rekao da je obavestio predsednika Evropskog saveta i Amerikance.

Rama je rekao da su nacrt pripremili stručnjaci i da, prema njegovim rečima, očekuje da će biti validan da se dijalog Kosova i Srbije podigne na viši nivo.

Go to TOP