Kurti nakon sastanka sa Donfrid: Neophodno je pridruživanje Savetu Evrope

Nakon sastanka sa delegacijom iz Amerike, premijer Kosova Aljbin Kurti održao je konferenciju za medije i u prisustvu novinara rekao da je bilo reči o produbljivanju saradnje dve zemlje.

Tokom ove konferencije, Kurti je govorio o uspesima države Kosovo i velikoj ulozi i doprinosu koji Sjedinjene Američke Države nastavljaju da daju razvoju i demokratizaciji naše zemlje.

“Razgovarali smo o dostignućima naše vlade tokom prve godine i značaju dublje saradnje naše dvije zemlje, posebno u oblasti ekonomije, odbrane i bezbjednosti”, rekao je.

Pomenuo i agresiju Rusije na Ukrajinu, rekavši da treba da ostanemo svjesni opasnosti koje može predstavljati očaj despotskog Putina.

“Jučer je prošlo dva mjeseca otkako je Ruska Federacija pokrenula svoju ničim izazvanu i neopravdanu invaziju i agresiju na Ukrajinu. Ovaj rat za koji mnogi lideri zemalja nisu očekivali da će se dogoditi traje mnogo duže nego što je agresor očekivao da će se dogoditi. Sve dok podržavamo i divimo se otporu ukrajinskog naroda, moramo ostati na oprezu u pogledu opasnosti koje može predstavljati očaj despotskog Putina.”

Šef ekzekutiva pomenuo je sankcije Kosova Rusiji, gde je rekao da se naša zemlja odmah svrstala uz SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo.
„Reakcija i usklađivanje Republike Kosovo sa SAD, EU i Ujedinjenim Kraljevstvom bilo je trenutno. Takvo usklađivanje je vrijednost, orijentacija i savez. Pored sankcija koje smo uveli Ruskoj Federaciji, pokazali smo solidarnost sa narodom i državom Ukrajine. Izrazili smo spremnost da prihvatimo do pet hiljada izbjeglica iz Ukrajine i već smo dočekali prvog ukrajinskog novinara, a dočekat ćemo i ostale”, dodao je.

Kurti je takođe tražio da se Kosovo pridruži Evropskom savetu i da se pomogne njegovom putu u NATO.

„Da, nisu sve zemlje zapadnog Balkana postupile na isti način. Žalosno je što Srbija odbija da sankcioniše Rusiju i da se distancira od nje. Možda je to bio očekivani stav, ali nikako ne bi trebao biti razumljiv. Takvo odbijanje ukazuje na naše uvjerenje, orijentacijsku vrijednost Saveznika. Antidemokratska vrijednost. Nezapadna orijentacija i savez autokrata. Stoga je za očuvanje dugoročnog mira i stabilnosti, regionalne bezbjednosti i ne samo, neophodno što prije integrisati Zapadni Balkan u EU i NATO, zemalja koje su demokratske i koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. . Kosovo mora da postane članica Saveta Evrope i da postane deo NATO-ovog programa Partnerstvo za mir“, rekao je premijer.

Go to TOP