Iran otvorio ambasadu u Saudijskoj Arabiji nakon sedam godina

Iran je danas ponovno otvorio svoju ambasadu u saudijskoj prijestolnici Rijadu, sedam godina nakon što je zatvorena zbog diplomatskog raskola, javlja Anadolija.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Alireza Begdali i izaslanik Irana u Džedi Hassan Zarnagar Abargoui prisustvovali su ceremoniji otvaranja.

Iran će sutra svečano ponovno otvoriti i svoj konzulat u saudijskom lučkom gradu Džedi.

Kina posredovala u završnoj rundi pregovora

Najavu o ponovnom otvaranju iranskih diplomatskih misija u Saudijskoj Arabiji dao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani nakon sastanka najviših iranskih i saudijskih diplomata na marginama sastanka BRICS-a u Južnoafričkoj Republici.

Dvije zemlje Perzijskog zaljeva složile su se obnoviti diplomatske veze u martu nakon dvogodišnjih pregovora uz posredovanje Iraka i Omana.

Kina je posredovala u završnoj rundi pregovora, nakon koje je uslijedio sastanak ministara vanjskih poslova u aprilu u Pekingu, koji su se službeno dogovorili o ponovnom otvaranju diplomatskih misija u dvjema zemljama.

Saudijska Arabija također vrši pripreme

Saudijska Arabija također navodno vrši pripreme za ponovno otvaranje svojih diplomatskih misija u Iranu, ali plan još nije finaliziran.

Saudijska Arabija zatvorila je ambasadu u Teheranu i konzulat u Mashhadu u januaru 2016. godine nakon što su se našli na udaru demonstranata nakon pogubljenja istaknutog saudijskog šiitskog klerika šeika Nimra Al-Nimra.

Krajem prošlog mjeseca, Iran je imenovao visokog diplomata Alireza Enayatija za novog ambasadora u Saudijskoj Arabiji. Enayati je vodio odjel za Perzijski zaljev u iranskom Ministarstvu vanjskih poslova, a prethodno je bio iranski ambasadr u Kuvajtu.

Go to TOP