Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Hoće li Iran ikada dobiti ruske borbene avione Su-35?

Izvor: Jpost
Prijevod i adapacija: Berzat Berzati

Rusija dobila bespilotne letjelice Mučenik(Shahed) od Irana, ali Iran tek treba da dobije avione koje je Rusija obećala dati. Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin nedavno se sastao sa svojim iranskim kolegom brigadnim generalom. Hojatullah Qureishi, prema iranskom provladinom Mehr Newsu prenosi Kosova.info

Dvojac je razgovarao o saradnji u različitim oblastima vojne tehnologije, jer Iran i Rusija žele da “prodube dijalog i uspostave i prošire kontakte u oblasti odbrane”, navodi se u izveštajima.

U izvještaju Tansim Newsa navodi se da je portparol iranskog ministarstva odbrane u subotu pomenuo dogovor o kupovini ruskih borbenik aviona klase Suhoj. Međutim, činilo se da Iran dovodi u sumnju sporazum.

U isto vrijeme Iran International, koji je kritičan prema režimu u Teheranu, izvijestio je da je “iranski ministar odbrane prešutno potvrdio da je dogovor o kupovini dugo traženih borbenih aviona klase Suhoj Su-35 od Rusije propao.

Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani upitan je u srijedu o statusu sporazuma – koji je navodno finaliziran prošle godine. Odgovorio je da zemlja ima sposobnost da proizvodi lovce u zemlji, sugerirajući moguću promjenu planova.”

S jedne strane, Iran i Rusija žele da pojačaju saradnju. Rusija je nabavila iranske dronove Shahed i koristila ih protiv Ukrajine. Ali čini se da Iran ne prima avione ili druge sisteme iz Rusije. Ovo bi moglo biti samo pitanje vremena kada će neki propisi o izvozu i uvozu oružja u okviru JCPOA isteći u oktobru. Ali izvještaji izgledaju kritični prema dogovoru o borbenom avionu. Iranskom vazduhoplovstvu je potrebna modernizacija, još uvek leti avionima koji datiraju iz 1970-ih.

Posao je navodno završen u martu

Prije nekoliko mjeseci, u izvještajima je dogovor sa Su-35 u osnovi završen. Avioni su trebali “skoro stići”, navode Shephard mediji. Ali vremenom je postalo nejasno šta se dogodilo sa ovim ključnim dogovorom koji je objavljen u martu 2023.

U izvještaju Tansim Newsa navodi se da je portparol Ministarstva odbrane pomenuo dogovor sa Sukhom u subotu.

“U oblasti odbrane, Islamski Iran ima veoma visoke sposobnosti u istraživanju, proizvodnji i proizvodnji svih vrsta opreme i alata potrebnih zemlji, i dostigao je samodovoljnost u mnogim oblastima proizvodnje odbrambene opreme”, rekao je portparol. Iran kaže da slijedi svoje nacionalne interese i da ima “veoma dobre odnose sa našim prijateljima, koji su dali vrlo vrijedne rezultate”.

Nejasno je zašto nije precizirao kakvi su dosadašnji rezultati, ali čini se da su ratni avioni ključno pitanje za Iran. Ako Teheran ne može dobiti ono što želi, kaže se da će nastaviti raditi na sistemima lokalno.

Go to TOP