Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Gepardi se vratili u Indiju poslije 70 godina

Najbrža kopnena životinju na svijetu, gepard, ponovo se nalazi na teritoriji Indije, 70 godina nakon što je izumrla u toj azijskoj državi.

Osam velikih mačaka iz Namibije, jugozapadne afričke države, prevezeno je posebnim avionom u Gvalior, a zatim helikopterima premješteno u nacionalni park Kuno, njihov novi dom.

Premijer Indije Narendra Modi pustio je velike mačke u park obilježavajući svoj 72. rođendan.

 Gepardi su se vratili u našu zemlju nakon decenija. Na ovaj istorijski dan, želim da čestitam svim Indijcima, a takođe i da se zahvalim vladi Namibije –  rekao je Modi u video poruci objavljenoj na njegovom zvaničnom nalogu na Twitteru.

Navodi se da će gepardi u narednih mjesec dana boraviti u karantinu u ograđenim prostorima, nakon čega će biti pušteni u park.

Prije puštanja u divljinu, biće im ugrađene satelitske/GSM-GPS-VHF radio ogrlice, što će omogućiti daljinski nadzor.

U saopštenju koje je tokom nedjelje izdao kabinet indijskog premijera navodi se da je ponovno dovođenje geparda u Indiju, ostvareno u okviru projekta „Gepard“, prvog u svijetu interkontinentalnog projekta translokacije velikih divljih mesojeda.

– Gepardi će pomoći u obnavljanju otvorenih šumskih i travnatih ekosistema u Indiji – navodi se u saopštenju, dodajući da će ovo pomoći u očuvanju biodiverziteta i poboljšanju usluga ekosistema kao što su sigurnost vode i očuvanje vlage u tlu od čega će, imati koristi društvo u cjelini.

Go to TOP