Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

DW: Kraj jednodnevne pobune, Putin je veliki gubitnik

U Rusiji je okončana jednodnevni skeč privatne oružane grupe Kremlja grupe „Wagnera“. Oko Moskve su kopani rovovi, Čečeni organizovali straže, Putin je pričao o „izdaji“, a na kraju su svi pomilovani. “Poznavaoci” prilika kažu da je to težak udarac za ruskog predsednika. Izgleda da je najgore prošao “doživotni” predsednik Bjelorusije koji je dobio zamenu.

Ruski organi odbaciće sve optužbe i prekinuti istrage protiv gazde plaćeničke paravojske Jevgenija Prigožina, ali će ovaj za uzvrat morati da napusti zemlju i skrasi se u Belorusiji, piše Dojče vele.

Njegovi ljudi koji su učestvovali u pobuni biće pomilovani, a ostali će moći da potpišu ugovore sa regularnom ruskom vojskom, rečeno je iz Kremlja.

To je, ukratko, ishod napete subote tokom koje su, maltene bez ispaljenog metka, trupe „Wagnera“ stigle na dvestotinak kilometara od Moskve, nakon što su prethodno preuzele kontrolu nad Rostovom i Voronježom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u toku dana govorio o „nožu u leđa“ i pretio odmazdom. Prigožin je pak pričao o „oslobođenju Rusije“ i da je njegovih 25.000 spremno da ide do kraja.

Od toga nije bilo ništa. Očito je primiren sukob između Prigožina i vojnog vrha koji je Rusiju mogao mnogo da košta tokom ukrajinske kontraofanzive. Ali, po koju cenu je Kremlj smirio stvari?

Težak udarac po imidž

Po svemu sudeći, Putin se o tome neće obraćati javnosti. „Njemu bi bilo veoma teško da objasni ovaj zaokret i ovo poniženje“, kaže Ina Ruk, dopisnica nemačkog javnog servisa ARD iz Moskve.

„Pobuna nije bila inscenirana“, priča Ruk. „Svi smo videli snimke da se preko autoputa kopaju rovovi kako bi se sprečio napredak Vagnerovih trupa. Sad te rovove zatrpavaju.“

Prema rečima ove novinarke, Kremlju se osvetilo što je deo monopola sile predao u privatne ruke paravojski koje su obavljale „prljavi posao“. Na kraju je umalo došlo do otvorenog sukoba na ruskoj teritoriji.

„To jeste težak udarac za Putinov imidž. Ne znam kako će se iz toga izvući“, dodaje Ruk.

Prema pisanju Vašington posta, američki obaveštajci su još od sredine meseca znali za moguću pobunu „Vagnera“, a dan pred pobunu su o tome obavestili Belu kuću.

Kao povod je Prigožin uzeo navodni vazdušni napad regularne vojske na jedan kamp Vagnera u kojem je, kako tvrdi, stradalo mnogo njegovih boraca. Ministarstvo odbrane je demantovalo takav napad.

Već mesecima Prigožin otvoreno napada i psuje ruski vojni vrh, posebno ministra odbrane Šojgua i načelnika generalštaba Gerasimova. Tvrdi da mu ne doturaju dovoljno municije ili da ga ostavljaju na cedilu na ukrajinskom frontu.

Šta će biti u Ukrajini?

U subotu su iz Kijeva poručili da je pobuna u Rusiji „znak slabosti“. Internetom su kružili snimci ukrajinskih vojnika koji demonstrativno jedu kokice i uživaju dok gledaju vesti iz Rusije.

Prema rečima portparola Kremlja Dimitrija Peskova, situacija se neće odraziti na tok „specijalne vojne operacije“, kako se u Moskvi naziva agresija na susednu zemlju.

Sa druge strane, komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnij tvrdi da ukrajinska kontraofanziva „ide po planu“.

Kijev navodi da je „oslobođena“ oblast kod Krasnogorovke, zapadno od Donjecka, kao i da je počela ofanziva na sela u okolini razorenog gradića Bahmuta. Te navode je nemoguće nezavisno proveriti.

Upravo su u Bahmutu vagnerovci vodili najžešće borbe, a Prigožin i njegovi borci stekli izvesne simpatije među Rusima.

Kako piše Noje cirher cajtung, pitanje je da li će regularna vojska uspeti da integriše vagnerovce. Prema analizi tog lista, ne samo što je Putin pokazao slabost, već je i umanjio svoje šanse u Ukrajini.

„Putin je još jednom sprečio najgore. Istovremeno, iz dramatičnih događaja ovog vikenda on je izašao kao veliki gubitnik“, zaključuje list.

Go to TOP