BiH: Prvi dan Bajrama je u ponedjeljak 2. maja, evo u koliko sati se klanja Bajram-namaz

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Bajrama je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine. Bajram-namaz je u 6.17 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

“Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5.00 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur'ana, ilahija i kasida, s početkom u 5.20 sati”, saopćeno je iz IZBiH.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur-ef. Malkić.

“BHT1 i BIR televizija će centralnu bajramsku svečanost prenositi uživo. Prvog dana reisu-l-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 10 do 13 sati, u Svečanom salonu u Kancelariji reisu-l-uleme”, dodaju iz IZBiH.

Drugi dan Bajrama Islamska zajedncia obilježava kao Dan šehida, odnosno kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

“Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati. Planirano je prisustvo predstavnika Islamske zajednice, članova šehidskih porodica, kao i predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih i drugih organizacija”, naglašavaju iz IZBiH.

Go to TOP