Bez povlačenja ekstremista policija ostaje tu gdje jeste!

Republički premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je Kosovo spremno za nove izbore na severu i za povlačenje policije iz opštinskih objekata u četiri severne opštine, ali tek nakon što se za njih zaokruže zakonski okviri prenosi Kosova.info

“Otvoreni smo za vanredne izbore, ali oni moraju imati zakonsko rješenje. Oni ne mogu biti stavljeni van zakona. Kao što zakon predviđa, uzmimo to sa potpisima građana, da bi se mandat gradonačelnika završio. Ovo je rešenje u okviru zakona. Ali ne možemo donositi nezakonita rješenja”, rekao je Kurti.

Kurti je nakon sastanaka u četvrtak sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozep Boreljom u Briselu rekao da policija na severu ostaje da reaguje, a ne da interveniše.

Kurti je izrazio žaljenje što je Srbija odbila tripartitni sastanak. Kurti je rekao novinarima da je na sastancima sa Borelom obelodanio dokumente koji pokazuju gde su tri kosovska pogranična policajca kidnapovana na teritoriji Kosova i zatražio reakciju međunarodne zajednice.

„Po mom mišljenju, deeskalacija bi trebalo da znači uklanjanje nasilnih ekstremista, kriminalnih i ilegalnih grupa, što bi odmah pratilo smanjenje prisustva kosovske policije u zgradama opština. Što se tiče najodrživijeg rješenja, razumijemo da je ono važno za prijevremene izbore uz proces kojem prethodi vladavina prava, otvorena i poštena kampanja i slobodni i demokratski izbori. Ne mogu reći da je situacija sigurna zbog bilateralnih sastanaka i da imamo stabilan mir, ali iz optimizma posrednika ima znakova da su dani koji su pred nama bolji od onih koje smo ostavili, ali ostaje da se vidi. Ja sam hendikepiran jer nije bilo direktnog sastanka”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da je nepotpisivanje Osnovnog sporazuma jedan od krivaca za situaciju u kojoj se nalazi sjever.

Ranije, nakon bilateralnih sastanaka, Borrelj je objelodanio zahtjeve EU. On je rekao da se od Kosova traži da gradonačelnici opština na severu obavljaju svoje dužnosti van opštinskih objekata i da se iz tih objekata povlači i policija. On je rekao i da demonstrante treba istovremeno povući. Prema njegovim rečima, tada bi trebalo da budu novi izbori, uz puno učešće Srba. Boreli je takođe zatražio hitno oslobađanje trojice kosovskih pograničnih policajaca koje je kidnapovala Srbija, kao i istragu o postupanju sa uhapšenima sa Kosova.

Go to TOP