Znatno smanjen odlazak birača sa Kosova na izbore u Srbiji: Preko 95% Goranca iz Dragaša uduprelo se prijetnjama iz paralelne Opština Gora

Pripremio Berzat Berzati, Prizren, 12.21.2023

I tokom ovog glasanja za srbijanske izbore, kao i ranije obelježile su brutalne prijetnje kosovskim Srbima, Romima i Gorancima od strane ileglanih struktura koje rade po naredbi Srbije odnosno SNS stranke.

Prema izjavama mještana, osim kosovskih Srba na izbore su pod prisilom i prijetnjama odlazili i Romi sa sjevera ali i Goranci iz Dragaša. Naime u Opštini Dragaš odnosno paralelne opštine Gora sa kojom upravlja Adem Hodža preko Vezaipa Omerovića i Abdule Halilovića, vršeni su pritisci na uposlenike paralelnih struktura i primaoce socijalne pomoći.

Primaoci socijalne pomoći iz buđeta Srbije sa kojim upravlja Abdullah Halilović( otac podpredsjenika opštine Dragaš Fejsala Halilovića) je pozivao preko Viber i drugih aplikacija primaoce socijalne pomoći i naređivao im da idu da glasaju za SNS, u suprotnom neće im ovjeriti socijalnu knjižicu i neće dobijati novac od socijalne pomoći.

U tkz. opštini Gora koja se nalazi u selu Vraništa u privatnom objektu, Vezaip Omerović novi predsjednik ove ileglane institucije je pozivao uposlenike i davao naredbe da svi odu da u Srbiji i sa svojim porodicama glasaju za SNS. Dok je jedan deo Goranaca odlazio svojim vozilima, ostali su odlazili organizovano sa privantim prevoznicima i kosovskim kompanijama koje redovno odlaze za Srbiju.

Interesantan je podatak srbijanske Republičke izborne komisije koja je saopštila da pravo glasa, kako su precizirali, imao je 94.161 birač sa Kosova, a ukupno je glasalo 23.878 njih (25,36%).

Upravo je to i posebno karakteristično – i pored prijetni i pritisaka na narod, veoma visoki procenti neizašlih birača sa Kosova u odnosu na zvanični birački spisak.

U više od polovine opština, procenti neizlaska birača se kreću i više od 80 odsto. Apsolutni rekorder u tome su Goranci iz Dragaša odnosno regiona Gora – sa 95,05 odsto neizašlih na izbore. To uliva nadu da su napokon Goranci skupili hrabrost i odupru se pritisku i prijetnjama koje trpe unazad skoro 10 godina, odnosno od dolaska na vlast Adema Hodže i Liste Srpske.

Naime iako je pokušano da se prikaže da je Vučić sa preko 80 odsto pobijedio i u Gori, a za njim je odmah Dačić, broj glasova je veoma mali u pogledu na ranije periode kada je odlazio veliki broj Goranaca na glasanje za Srbijanske izbore.

Prema zvaničnom dokumentu srbijanske Republičke izborne komisije iz tkz. Opštine Gora na glasanje je izašlo samo 337 Goranaca.

Situacija je veoma slična u skoro svim gradovima sa srpskom večinom gdje i pored raznih prijetnji odaziv na glasanje u Srbiji je veoma mali. Najmanja izlaznost na glasanje je u Sjevernoj Mitrovici – 12,56 odsto naspram ukupnog broja upisanih birača u ovoj opštini.

Iako je broj podrške mali, odlazak bi bio još manji da nije bilo prijetnji prema ljudima koji zavise od socijalnih primanja iz srbijanskog buđeta.

„Prijavljene su prijetnje da će, oni i članovi njihovih porodica, izgubiti posao, socijalna davanja, stipendije za njihovu djecu. Dok je glavna prijetnja zastrašivanja nesrećnih ljudi koordinirana sa Kopaonika, od strane Milana Radoičića i njegovih poslušnih saradnika“

Prema informacijama sa terena svako ko je odlazio privatnim vozilom dobijao je gorivo u zavisnosti iz kojeg je grada. Za Gorance su prema informacijama koje posjedujemo iz tkz.”kancelarije za Kosovo” isplaćeno po 32 evra po osobi u tkz. Opština Gora. Građani iz Dragaša koji su bili primorani da odu tvrde da su dobili samo po 15 evra od strane paralelne opštine koja radi po sistemu Srbije.

Go to TOP