Život Bugara koji se terete da su bili ruski špijuni poput filmske priče

Poznato je više detalja o troje Bugara koji su u Velikoj Britaniji osumnjičeni da su bili ruski špijuni. Godinama su živjeli u predgrađu, a jedan od njihovih komšija je bio policajac.

Orlin Roussev (45), Biser Dzhambazov (42) i Katrin Ivanova (31) uhapšeni su u februaru ove godine u sklopu velike policijske akcije u Harrowu i Great Yarmouthu. Do tada je djelovalo da žive uobičajenim životom.

Terete se da su posjedovali lažne pasoše, lažne lične karte i druge dokumente, kako je navedeno, nedozvoljene namjere. Objavljeno je da su imali lažne britanske, bugarske, francuske, italijanske, španske, grčke i češke dokumente.

Policija je navodno kod njih pronašla radnu odjeću televizijskih kanala Discovery i National Geographic, a za koju se pretpostavlja da su je koristili tokom aktivnosti praćenja i nadzora.

Njihove komšije su u šoku nakon što su saznali za šta se terete. Prema riječima komšija, Dzhambazov i Ivanova su kao partneri živjeli u mirnoj ulici u Harrowu. Opisali su ih kao prijateljski par, a poznati su im pod imenom Max i Kate. Jedan od komšija je kazao da su se toliko pritajili da su uspjeli da žive pored policajca.

Par je bio uključen u organizaciju koja je pružala usluge Bugarima i navodno su u Londonu radili za izbornu komisiju, pomažući useljenicima iz Bugarske da glasaju.

Jedan trgovac je Dzhambazova opisao kao normalnu osobu, baš kao što su to i ostale mušterije. Komšije su ih pozdravljale, doživljavajući ih ih kao “prijateljske, pričljive, normalne ljude”.

Dzhambazov je bio uposlenik bolnice, radeći na transportu krvi. Ivanova je pomagala migrantima da se nasele u Velikoj Britaniji. Pomoć je podrazumijevala i pomoć u pronalasku smještaja i posla. Na društvenoj mreži LinkedIn je istakla da je asistent u medicinskom laboratoriju.

Komšije su ispričale i to da je par putovao u inostranstvo, da su roštiljali u dvorištu i da je Dzhambazov često dizao tegove sa svojim prijateljem.

Na LinkedIn profilu Rousseva, čija je posljednja adresa bila u Great Yarmouthu, istaknuto je da je ranije bio savjetnik bugarskog ministra energetike. Poslije preseljenja u Veliku Britaniju koje se navodno desilo 2009., radio je u firmi za finansijske usluge i navodi se da je u posljednjih deset godina bio vlasnik firme za napredne komunikacijske sisteme.

Troje Bugara su u pritvoru i još nije određen početak suđenja. U sklopu iste istrage u Londonu su uhapšeni još jedan muškarac i žena koji su iz pritvora pušteni uz kauciju, piše list Independent.

Go to TOP