Zećiri: Ove godine 60 pripadnika policije napustilo posao

Predsjednik Sindikata kosovske policije Imer Zećiri rekao je da je samo ove godine oko 60 pripadnika dalo ostavku iz Kosovske policije, prenosi “Ekonomia Online”.

„Ostavki je bilo u kontinuitetu, svake godine je bilo ostavki, od osnivanja policije imali smo preko 2.200 dobrovoljnih ostavki, ali je nezadovoljstvo policije poraslo kada je ukinut i dodatak za opasnost, uzimajući u obzir mnoge druge uslove. , i došli smo do toga da imamo negdje oko 60 ostavki samo za ovu godinu i imamo opomene za ostale ostavke. Možda skoro svaki dan imamo ostavku koja je previše i jedina prevencija dobrovoljnih ostavki je poboljšanje dobrobiti KP. Ostavke su postale uznemirujuće”, rekao je.

Zećiri je rekao da se plaši da će se ostavke nastaviti i da bi Vlada Kosova trebalo da obešteti policajce.

Zećiri je rekao da je KP, pored zahteva za naknade za opasnost, tražila da se izradi Zakon o prevremenom penzionisanju, koji predviđa usklađivanje penzije, pošto prema njegovim rečima, policajci nakon penzionisanja dobijaju samo 100 evra, što čak se ne koristi ni za lekove..

„Kosovska policija je trebalo da ispuni neke uslove mnogo ranije, ne samo zato što se desio poslednji slučaj, već je u stvarnosti KP od svog osnivanja pokazala kontinuirane rezultate i uspehe. Međutim, kada je u pitanju socijalna pomoć, definitivno je žalosno što nedostaje mnogo stvari, a ne samo dodatak za opasnost, koji se sada više ne izvršava od primjene Zakona o platama. Imali smo i druge zahtjeve vrlo visokog prioriteta. Mi smo glavna bezbednosna institucija u zemlji, nemamo zdravstveno i životno osiguranje. Nema smisla zašto se do sada ne radi i nije radilo na zdravstvenom i životnom osiguranju. Imamo konkretne zahtjeve prema Vladi, imamo i konkretan plan kako se to može uraditi, samo su nam bili potrebni alati. Ovo se ne dešava”, rekao je Zećiri.

“Imamo i Zakon o penzionisanju sa 55 godina, često se pominje da to nije preuranjeni zakon, to je zakon sa 55 godina. U ovoj dobi, u većini zemalja svijeta, policajac odlazi u penziju. Razni stručnjaci predviđaju da policajac za posao koji obavlja može biti svjež do svoje 55. godine da savlada sva ona zakonska ovlaštenja i dužnosti koje obavlja policajac. U ovom zakonu ne radi se samo o ovome, nego policajac nakon završetka karijere sa 65 godina života onda kada ode u penziju je bez penzije, prima penziju od 100 eura koja nije ni socijalna pomoć, što je vjerovatno većini njih nije dovoljno ni za drogu za drogu. Zaista je ponižavajuće na kraju vaše karijere nakon svih ovih izazova od 100 eura”, rekao je

Zećiri je takođe govorio o izveštajima o nedostatku odeće KP, gde prema njegovim rečima, postoji nedostatak i da KP ne izgleda dobro sa odećom. On je rekao da se to dešava zbog privremene disfunkcije Odbora Tela za razmatranje nabavki i zbog tendera.

Go to TOP