Zbog čega prirodni dezodoransi nisu nužno bolja opcija od tradicionalnih?

Jesu li prirodni dezodoransi zaista bolja opcija od tradicionalnih? Velik dio njihovog marketinga počiva na tezi da su poželjniji za zdravlje od drogerijskih proizvoda, no čitava ta pompa još uvijek nije utemeljena na nauci.

Već brzinskim guglanjem ‘prirodni dezodoransi’ pronaći ćete bezbroj članaka koji detaljno opisuju sve razloge zbog kojih biste ih trebali kupiti. Neki tvrde da aluminij u većini konvencionalnih antiperspiranata može dovesti do Alzheimerove bolesti ili raka. Drugi tvrde da su određeni sastojci u tradicionalnim dezodoransima i antiperspirantima čak i otrovni ili da mogu ubiti dobre bakterije ispod pazuha.

Učinak prirodnih dezodoransa nije dokazan

Mnogi proizvođači prirodnih dezodoransa uhvatili su se ovih teza, implicirajući u svom marketingu da su sastojci u konvencionalnim dezodoransima ‘stvari koje ne želite’, a da ono što zapravo želite jest njihov ‘prirodni’ proizvod napravljen od biljnih tvari na bazi minerala i čistih sastojaka.

No stručnjaci, uključujući onkologe, epidemiologe, stručnjake za mikrobiom kože i nekoliko dermatologa, istaknuli su u razgovoru za New York Times kako ne postoje konačni dokazi da su obični dezodoransi ili antiperspiranti lošiji za zdravlje od onih prirodnih. Zapravo, tvrde da su savršeno sigurni.

I dok prirodni dezodoransi mogu sadržavati naizgled zdravije sastojke od uobičajenih drogerijskih proizvoda, oni ipak mogu imati i tvari koje bi mogle iritirati kožu. Naime stručnjaci tvrde da biste se trebali voditi time kako se osjećate prilikom nanošenja dezodoransa i kako on miriše na koži, a ne isključivo sastojcima.

Mogu li drogerijski dezodoransi izazvati rak dojke?

U istom smjeru idu i opovrgavanja tvrdnji da konvencionalni dezodoransi izazivaju rak dojke, što je glasina koja je počela lančanim slanjem e-mailova 1990-ih.

Rečeno je da antiperspiranti, koji smanjuju znojenje blokiranjem znojnih kanala, sprečavaju područje pazuha od čišćenja toksina, a koji bi se mogli nakupiti u limfnim čvorovima ispod ruku i uzrokovati mutacije ćelija te na kraju rak dojke.

U spomenutom mailu se također tvrdi da urezi zbog britvice prilikom brijanja mogu dodatno povećati rizik od raka dojke dopuštajući kemikalijama iz antiperspiranata da uđu u tijelo.

Ovo je, kažu stručnjaci, uključujući i one iz Američkog društva za rak, netačno.

‘Do danas nema apsolutno nikakvih dokaza da je rak dojke uzrokovan izlaganjem bilo čemu u antiperspirantima ili dezodoransima’, rekao je dr. Harold Burstein, onkolog u Institutu za rak Dana-Farber i profesor medicine na Harvard Medical School.

Isto vrijedi za još jednu glasinu povezanu s rakom, a to je da bi se aluminij iz antiperspiranata mogao apsorbirati u kožu i povećati rizik od raka dojke mijenjanjem estrogenskih receptora ćelija.

Opet, rekao je dr. Burstein, jednostavno nema dokaza koji bi poduprli ovu ideju.

‘Dobro provedene studije na ljudima to doista nikada nisu sugerirale’, rekao je, a one koje su se često provodile na životinjama ili stanicama (poput stanica raka dojke u Petrijevoj zdjelici) koristile su, ističe, nevjerovatno toksične razine sastojaka pri testiranjima.

‘Drogerijski dezodoransi ne mogu uzrokovati Alzheimerovu bolest’

U svakom slučaju, dodao je dr. Burstein, samo se mali dio aluminija može apsorbirati kroz kožu, tako da je neznatna izloženost njemu iz antiperspiranta. Uz to, navodi da bi aluminij mogao uzrokovati Alzheimerovu bolest uvijek su praćeni podatkom da je riječ o trećem najčešćem elementu u Zemljinoj kori, kojem smo učestalo izloženi u svakodnevnom životu te da ga unosimo i kroz hranu iz konzervi ili kuhanu u aluminijskom posuđu.

‘Vjerujemo da je važno proširiti ponudu kako bi svako mogao pronaći proizvod koju mu odgovara. Zbog toga nudimo prirodne dezodoranse bez aluminija koji štite od mirisa, kao i antiperspirante koji sadrže aluminij za zaštitu od znojenja’, rekao je Justin Boudrow, glasnogovornik firme Tom's of Maine, koja proizvodi niz prirodnih proizvoda za osobnu njegu, uključujući paste za zube, vodice za usta, sapune i sredstva za njegu pazuha.

Jesu li prirodni dezodoransi dobri za mikrobiom?

Nema dovoljno dokaza koji bi pokazali imaju li prirodni dezodoransi pozitivan učinak na mikrobiom ili ne.

Bilo je tvrdnji da obični dezodoransi i antiperspiranti mogu poremetiti ili ubiti dobre bakterije koje žive u pazusima, što dovodi do iritacije kože, crvenila, neravnina i općenito lošeg zdravlja kože. Neki brendovi prirodnih dezodoransa reklamiraju svoje proizvode kao podršku zdravom mikrobiomu, tvrdeći da nisu samo dobri za zdravlje kože, već i smanjuju neugodan miris potičući rast dobrih bakterija.

No to još uvijek nije dokazano konkretnijom studijom koja bi potvrdila pozitivan učinak prirodnih dezodoransa na mikrobiom kože, odnosno negativne posljedice nanošenja tradicionalnih proizvoda.

Jesu li sastojci u prirodnim dezodoransima bolji od onih u tradicionalnima?

Problem s oznakom ‘prirodno’ jest u tome što ona ničime nije zakonski definirana. Drugim riječima, za početak valja obratiti pozornost na sastojke, u kojima se nerijetko nađe i niz onih koji su daleko od prirodnih.

‘Najveći problem sa svim dezodoransima, bilo da su prirodni ili ne, jest nepredvidljiv način na koji koža reagira s mirisom. Naprimjer, biljni ekstrakti i eterična ulja za neke će biti prejake komponente’, rekla je dr. Nina Botto, ističući da je riječ o posebno osjetljivom području na tijelu, sklonom alergijskim reakcijama.

Kada je riječ o efikasnosti prirodnih dezodoransa, ponovno se kao ključan problem nameće činjenica da ne postoji dovoljno naučnih istraživanja koja bi potvrdila njihov učinak, baš kao što se ne može pouzdano ustvrditi jesu li manje štetni od drogerijskih preparata.

No stručnjaci zaključno upozoravaju na problem ogromnog povjerenja koje se polaže u prirodne proizvode bez ispitivanja njihovog podrijetla i sastava, a on možda uopće nije prirodan…

Go to TOP