Zajednička vizija transformacija Kosova u faktor sigurnosti

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer, rekao je da je svrha vojne vježbe “Defender Europe 23’ da pokaže da je američka vojska spremna i voljna da dopremi opremu i trupe i pruži im saveznike i da odbije opasnost.

„U ovoj vježbi, preko 9.000 američkih vojnika pridružilo se gotovo 17.000 vojnih lica iz desetina drugih zemalja. Ovaj model kolektivne odbrane je suprotan onome što drugi koriste. Osnažujemo i jačamo naše saveznike u cijelom regionu. Veoma smo zahvalni što vidimo KBS kao najvećeg donatora u regionu sa preko 1300 vojnog osoblja koje učestvuje u ovoj vežbi“, rekao je ambasador Hoveniejr na ceremoniji otvaranja održanoj na prištinskom trgu Skenderbega.

On je čestitao KBS-u na brzoj reakciji tokom zemljotresa u Albaniji i Turskoj. I dodao da će SAD nastaviti da podržavaju transformaciju KSB-a.

“KBS je učinio kosovare bezbednijim, uklonio više od 13 hiljada mina i reagovao u mnogim akcijama. Vladi Sjedinjenih Američkih Država je zadovoljstvo nam sarađuju sa kosovskom vladom, ministarstvom odbrane i KBS-a, dok napredujemo prema multietničkoj vojnoj snazi ​​teritorijalne odbrane, kao što i želimo. Želimo da postignemo ovaj cilj. Zajednička vizija je jasna – Kosovo će i dalje biti prebačeno iz potrošača i uvoznika bezbednosti svetskih snaga, u proizvođača i izvoznika bezbednosti, pomažući da se obezbedi veća bezbednost širom sveta“, rekao je.

Go to TOP