Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Za krizu na sjeveru krivi “svi pomalo”

Izvor: Koha

Tokom gostovanja na komercijalnoj televiziji na albanskom KTV u emisiji 60 minuta ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić je rekao da su svi delimično krivi za krizu na severu, dodajući da se mora učiniti nešto više kako bi deo Kosova bio stabilniji, a ne izvor krize prenosi Kosova.info

Od 26. maja na severu Kosova traju protesti kosovskih Srba koji se protive ulasku novih gradonačelnika u opštinske objekte. Bilo je nasilnih protesta i povređeni su vojnici KFOR-a, kosovska policija i novinari. Situacija je, posle višednevnog zatišja, eskalirala sredinom juna kada su srbijanske snage kidnapovale kosovske policajce na teritoriji zemlje, saopštila je Vlada Kosova. Tenzije su dovele do hitnog pozivanja na sastanak u Briselu u četvrtak. Međutim, nije bilo tripartitnog sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskih posrednika, nakon odbijanja Srbije. Nakon nekoliko bilateralnih sastanaka, dogovora nije bilo. Evropska unija je saopštila da postoji samo “slaganje o potrebi novih izbora”. Međutim, nisu rekli da postoji rješenje za put do izbora.

Rašić je rekao da kosovske institucije treba da postanu “dobre u radu” i da predlože koncepte za rešenja na severu, kada se razgovaralo o pitanju ZSO.

„Svi smo djelimično krivi. Prvo smatram da odgovornost treba da bude individualna. Nekoliko godina sam nastojao da i ja uradim nešto bolje. Uspjeli smo završiti proces pomirenja ranije. Uspeli smo brže da integrišemo severne Srbe. Trebalo bi uraditi nešto efikasnije, konkretnije, prijateljskije. Ja sam za koncept koji mi predlažemo, moramo biti majstori posla. Premijer je predložio viziju, ali je treba produbiti”, rekao je Rašić.

Rašići je ocenio da institucije Kosova koriste veoma malo moći da daju alternativu Srbima na severu.

Ministar za zajednice i povratak je istakao da je premijeru Kurtiju predstavio i svoju viziju integracije Srba u institucije Kosova. On je najavio da će vrlo brzo na Vladi biti usvojena strategija o ovom pitanju.

Međutim, Rašić je rekao da nedavna dešavanja na severu dodatno udaljavaju Srbe tog dela od institucija Kosova. Čak je, kako je rekao, i komunikacija s njima prekinuta.

„Bio sam veoma optimističan posle sastanka u Ohridu, ali je to izbledelo jer nije bilo nastavka obaveza i to nas dovodi u ovakvu situaciju. Nakon nedavnih akcija, vidimo da su građani na severu svakim danom sve udaljeniji od institucija Kosova. Žao mi je jer smo mnogo uložili u povjerenje institucijama. Iako se trudim, činjenica je da nemamo duboku i zrelu komunikaciju sa građanima na sjeveru i to rezultira ovim incidentima koji nas vraćaju. To ne doprinosi nijednoj strani, a posebno kosovski Srbi su stalne žrtve ovakvih događaja”, dodao je Rašić.

Rašić je uputio kritike kolegama zbog poseta severu zemlje u vreme tenzija. On je rekao da se na postupke drugih ministara gleda kao na “pokazivanje mišića”.

„Želim da radim institucionalno, a ne populistički da mogu da odem da se fotografišem ispred opština. Poštujem svoje kolege, ali u nekim njihovim postupcima i izjavama suština nije pomirenje među narodima, već pokazatelj institucionalne moći. Neka bude bona fide. Poverenje se ne može dati, ono se gradi. Ja sam za mirniju politiku, uz obostrano poštovanje i kako bismo mogli da nastavimo da gradimo dugoročno. Možda su neke od izjava ministara shvaćene ne kao pomirenje i razumijevanje, već kao pokazivanje mišića koje možemo kad hoćemo”, istakao je-

I dodao da ne treba zaboraviti “težinu riječi” ministara. On je naveo da postoje grupe koje jedva čekaju da se neka izjava doživi u negativnoj konotaciji i da se na nju gleda kao na provokaciju da se “poremeti ionako krhka situacija”.

„Što je duža ova drama, ova kriza, kosovski Srbi više gube“, rekao je on.

Ministar iz redova kosovskih Srba rekao je da su od povlačenja Srba iz kosovskih institucija u novembru prošle godine “čak i oni koji su bili neutralni izašli u naručje politike koju je vodila Srpska lista zbog na pritisak velikih”.

Što se tiče Vučića, Rašić je rekao da ga jedino “spašava” “podrška, kako se čini, EU i SAD”. On je izrazio uverenje da će predsednik Srbije biti konstruktivan i da će prihvatiti plan za smirivanje situacije na severu.

Go to TOP