WJS/Poljska: Servisna radionica u potpunoj tajnosti vrši popravku ukrajinskog oružja

The Wall Street Journal donosi reportažu iz velikog fabričkog kompleksa u Poljskoj gdje nekoliko stotina tehničara danonoćno radi na popravci oružja koje je oštećeno u ratu u Ukrajini.

Mehaničari su smješteni u radionici veličine nogometnog igrališta u kojoj se nalaze tri haubice AHS Krab. Krabovima , koji izgledaju poput tenkova, ali su samohodne haubice od 155 mm, nedostaju dijelovi gusjenica te su izrešetani rupama od metaka.

Još jedan Krab stoji blistavo čist, spreman da se trajektom vrati u Ukrajinu rutom na kojoj se odvija najveći transfer oružja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Može potrajati do dva mjeseca da haubicu poprave tehničari koji moraju proći nekoliko sigurnosnih provjera prije nego što im se dopusti ulazak u tvornicu na lokaciji koju je Wall Street Journal pristao ne otkriti.

Osim radova na popravcima, mehaničari su u stalnom kontaktu s tehničarima u Ukrajini od kojih su mnogi prije rata bili civili, učeći ih preko šifriranih aplikacija kako popraviti sve, od tenkova do projektila.

“Taj je zapravo stigao ovamo u najgorem stanju koje smo vidjeli”, kaže inžinjer Mirosław Surowaniec, pokazujući na revitalizirani Krab, jedan od 10 topova popravljenih posljednjih mjeseci.

Održavanje i popravak oružja predstavlja veliki izazov za Ukrajince, no ubrzo će postati i veći. Podsjećamo, Bidenova administracija objavila je planove za slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu, pridružujući se evropskim saveznicima koji će poslati čak 100 tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje .

Tenkovi Leopard 2 će se uskoro naći na ukrajinskom frontu (Foto: EPA-EFE)

Poljski dužnosnici kažu da očekuju da će Abrams biti popravljan u Poljskoj u gradu Poznanu, čime će ova zemlja postati predvodnik operacije održavanja koja se proteže do Češke, Rumunije i Bugarske. Poljska će također vjerojatno igrati ključnu ulogu u popravci i održavanju Leoparda.

Godina intenzivne borbe nanijela je veliki danak tenkovima i topničkim oruđima čije su cijevi iskrivljene čestom paljbom. Kako bi oružje ostalo operativno, materijal ne treba samo popravak nego i dijelove, kao i streljivo sovjetskog kalibra koje Zapad ne proizvodi u značajnijim količinama.

U Poljskoj se haubice Krab, prve proizvedene 2017. godine, servisiraju u pogonu u vlasništvu Polish Armaments Group, državne kompanije za naoružanje.

Radionicu nadziru naoružani službenici Agencije za unutarnju sigurnost, zaduženi za izviđanje potencijalnih sabotažnih operacija koje su pogodile tvornice oružja u drugim zemljama, uključujući Bugarsku.

Svaki od otprilike 400 zaposlenika u montaži i proizvodnji kao i svaki posjetitelj u prostorijama, mora biti poljski državljanin. Proces provjere novih zaposlenika, bez obzira na rang, može trajati nekoliko mjeseci.

U fabrici tehničari rade u tri smjene danonoćno i redovno su u kontaktu s Ukrajincima na bojnom polju. Oni dijele informacije o najboljim tehnikama za popravke putem šifriranih poruka i aplikaciju HelpDesk koja im pomaže u rješavanju problema.

Mehaničari ponekad pronađu stvari vojnika u haubicama, četkicu za zube, nedovršene grickalice ili obiteljske fotografije. Sławomir Kapusta, poslovođa radionice, rekao je da je bio ganut prošlog augusta kada je stiglo vozilo koje je bilo gotovo uništeno.

“Čovjek se uvijek pita šta se dogodilo s posadom u takvim okolnostima”.

Poljski dužnosnici rekli su da bi se radionica uskoro mogla proširiti na popravak i održavanje opreme proizvedene u inostranstvu, ali su odbili govoriti o konkretnim podacima.

Go to TOP