Vučić raspustio Skupštinu i raspisao vanredne izbore u Srbiji

Autori: Jon Henley i Lisa O'Carroll za The Guardian
Prevod i adaptacija: Berzat Berzati

Vučićeva partija je pobedila na poslednjim izborima u Srbiji pre manje od dve godine, ali je pod pritiskom zbog veza sa Kosovom i pucnjave u maju srbijanski predsednik Aleksandar Vučić raspustio tamošnju Skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne i opštinske izbore za 17. decembar, manje od dve godine nakon što je njegova(sada bivša) Srpska napredna stranka (SNS) pobedila na poslednjim izborima.

„Živimo u vremenima teškim za ceo svet, u vremenima globalnih izazova, ratova i sukoba kada je potrebno da svi budemo jedinstveni u očuvanju vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije“, rekao je Vučić u sredu.

Smatra se da srbijanski predsednik pokušava da kupi vreme da učvrsti svoj autoritet dok pokušava da smisli kako da na najbolji način normalizuje veze sa nezavisnim, pretežno albanskim Kosovom, koje Srbija još uvek vidi kao svoju južnu pokrajinu.

Nekoliko srbijanskih opozicionih stranaka zvanično je zatražilo glasanje u septembru nakon što koaliciona vlada nije prihvatila zahtjeve masovnih protesta koji su izbili nakon uzastopnih pucnjava u školama i gradovima u maju u kojima je ubijeno 18 osoba, od kojih su polovina tinejdžeri.

Organizatori protesta optužili su vladajuću stranku i vladi naklonjene medije za raspirivanje kulture nasilja. Parlamentarni izbori će se poklopiti sa lokalnim glasovima u 65 opština, uključujući i glavni grad Beograd.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, izjavila je u utorak u posjeti Beogradu da Srbija i Kosovo moraju pojačati napore za normalizaciju odnosa nakon nedavnog izbijanja nasilja ako žele u EU.

Beograd će takođe morati da podrži zapadne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, iskorijeni korupciju i organizovani kriminal, reformiše ekonomiju i poboljša pravosuđe, poslovnu klimu i stanje ljudskih prava, navodi blok.

Na poslednjim izborima u aprilu 2022. konzervativna SNS – koja je na vlasti od 2012 – i njeni partneri osvojili su 120 od 250 mesta u parlamentu. Vučić, nekadašnji tvrdokorni nacionalista, izabran je za drugi mandat za predsednika.

Glavne opozicione stranke u Srbiji bojkotovale su izbore 2020. i osudile proces kao ni slobodan ni pošten.

Analitičari kažu da je potez srbijanskog predsjednika takođe usmjeren na jačanje njegove vlastite podrške i reformu SNS-a, čija je popularnost opala nakon višemjesečnih protesta opozicije nakon dvije masovne pucnjave u maju.

Ankete pokazuju da bi koalicija koju predvodi SNS dobila oko 44% glasova i da bi morala tražiti saveznike za većinu. Centristički opozicioni blok, Protiv nasilja, ima oko 38%, a ultranacionalističke i proruske stranke mogle bi zajedno osvojiti 11%.

Vučić je u maju podneo ostavku na mesto predsednika SNS-a, ali i dalje ima značajan uticaj u stranci. Protivnici su njega i njegove saveznike optužili za autokratiju, gušenje medija, izbornu prevaru, nasilje, korupciju i veze s organiziranim kriminalom.

Građani Kosova smatraju da Vučićeva odluka da raspiše izbore delimično objašnjava zašto nije pristao na rešenje SAD i EU za upravljanje severnim Kosovom nakon pet sati sastanaka u Briselu prošle nedelje na kojima su učestvovali visoki lideri EU.

Vandalizovan mural Putina u Beogradu izmenjen je tako da mu se vidi krv koja mu curi iz očiju

„Bitka grafita na ulicama Beograda“ dok Srbija pokušava da uguši antiputinovske ruske izgnanike
Čitaj više
Iako je Kosovo pristalo na sve delove plana, koji je prethodne subote na odvojenim sastancima predočen liderima Srbije i Kosova, Vučić je odbio da ga potpiše. Kosovo je dugo sumnjalo da Srbija neće potpisati nikakav sporazum o samoupravljanju severnih opština, u kojima dominira srpsko stanovništvo, jer bi to bio korak na putu ka zvaničnom priznanju Kosova od strane Beograda.

Von der Leyen je u utorak poručila Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da EU očekuje da Srbija i Kosovo poštuju sporazume koje su ove godine sklopili u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji, kako bi normalizirali svoje odnose.

Von der Leyen se sastala sa Vučićem u Beogradu dan nakon što je zatražila od Srbije da “ispuni de facto priznanje Kosova”.

Nakon sastanaka u Briselu, visoki lideri EU pozvali su rukovodstvo Kosova da nastavi sa planom samoupravljanja, poznatim kao asocijacija opština sa srpskom većinom, i da Srbija ispuni priznanje.

Go to TOP