Voker: Nije normalno da zapad vrši pritisak na najdemokratskiju državu u regionu, Vučić bi trebalo da bude u Hagu

Bivši šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Vilijam Voker, opisuje kaznene mjere protiv Kosova kao nepravedne.

Čak je i za američkog diplomatu neobično da demokratska zemlja bude sankcionisana od strane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

„Smatram da su kaznene mjere ili sankcije, kako god da ih nazvali, nepravedne prema Kosovu. Kaznene mjere izriču se onim zemljama koje krše međunarodne zakone, kao što je slučaj sa Rusijom. Nije normalno da EU i SAD sankcionišu demokratsku zemlju kao što je Kosovo. Ovo je zaista neobično”, rekao je Voker.

Voker je pesimista po pitanju budućnosti procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

Prema njegovim riječima, ovaj drugi još nije spreman da promjeni i prizna nezavisnost Kosova.

„O kakvom dijalogu pričamo? Šefovi srpskih država jasno su stavili do znanja da neće priznati nezavisnost Kosova. Kako možete da budete optimisti u pogledu budućnosti dijaloga kada Srbija nije spremna da se menja. Pogledajte sad kakav destruktivan pristup ima Srbija, dok Zapad vrši pritisak na najdemokratskiju državu u regionu“, rekao je Voker.

Penzionisani američki diplomata kaže da su neki od sadašnjih donosilaca odluka u Vašingtonu veoma neupućeni u istoriju Kosova i zbog toga je veoma zabrinut.

„Došlo je do velikih geopolitičkih promjena i SAD sada drugačije vide regiju Zapadnog Balkana. Ne zaboravite da su prošle 23 godine od završetka rata na Kosovu. Treba da znate da u američkom donošenju odluka više nema istih ljudi i sada sam veoma zabrinut koliko su neki od njih neinformisani o prošlosti Kosova. Stoga bih im predložio da pročitaju više priča”, dodao je.

Voker ima nekoliko riječi i za aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Da imamo normalnu situaciju, danas bi na optuženičkoj klupi u Hagu trebalo da bude bivši ministar propagande u vreme Miloševića Aleksandar Vučić, a ne Hašim Thači, Redžep Selimi, Jakup Krasnići i Kadri Veseli. Svi znamo kakvu je ulogu Aleksandar Vučić imao tokom 90-ih godina, a danas zamislite da je predsjednik Srbije i štaviše da ga poštuju međunarodni partneri. Ovdje imate samo jedan primjer koliko se međunarodna zajednica promijenila u odnosu na Kosovo”, rekao je Voker.

Inače, američki emisar za zapadni Balkan Gabriel Escobar negirao je da je oštar prema Kosovu i blag prema Srbiji.

Go to TOP