Vojska potrebnija nego ikad demokratiji i ljudskim vrijednostima

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je “Defender Europe 23’ najveća vojna vježba koja se ikada dogodila na Kosovu.

Kurti je rekao da je čast što je Kosovo po drugi put među zemljama organizatorima ove vežbe.

On je rekao da je to dokaz volje Kosova da ojača sistem odbrane, ali i nepokolebljive posvećenosti da bude deo zajedničkog odbrambenog sistema država koje prihvataju demokratske vrednosti.

Kurti je tokom svog govora nazvao nacionalnog heroja Đerđ Kastriot Skenderbega, kao jednog od najpoznatijih vojnih stratega koje je čovečanstvo poznavalo.

“Više od 1.300 vojnika naših snaga će izvršavati zadatke vojne obuke uz 24.000 vojnika oružanih snaga 25 zemalja NATO-a i partnerskih zemalja SAD. KBS je četvrti u ovoj vežbi po broju vojnika koji učestvuju. Ovo svedoči o volji koju imamo da razvijamo naš sistem odbrane, ali i o našoj nepokolebljivoj posvećenosti da budemo deo zajedničkog sistema odbrane zemalja koje zastupaju demokratske vrednosti. Sigurnost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja vjeruje u ono što voli – ljudska prava, vladavinu prava, mir i demokratiju” rekao je.

Kurti je rekao da se Defender Europe 23’ odvija u napetijoj stvarnosti, 15 mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu.

„Kao takva, ne tiče se samo budućnosti Evrope, već čitavog svijeta. Pripreme za suočavanje sa poznatim i nepredvidivim prijetnjama su od suštinskog značaja. Kao što je potrebno povećati interakciju i podići borbenu gotovost, što su glavni ciljevi “Defender Europe ‘23’”, rekao je Kurti. „Čak i ova fraza ‘zajedno jači’ samo je varijacija odjeka čuvene izreke našeg heroja Skenderbeua, jedinstvo čini moć. Demokratiji, društvu i ljudskim vrijednostima vojska je potrebna više nego ikad. Zato što je demokratija najkrhkiji sistem, jer je najotvoreniji sistem. Ne zaboravljajući lekcije iz naše nacionalne istorije i čitavog čovečanstva, hajde da budemo ujedinjeni sa višom voljom i disciplinom u razvoju i uspešnom završetku ove tako važne za sve nas vežbe”, zaključio je.

Go to TOP