Vojne pretnje/Alarm za Kosovo, razjašnjena dva cilja Srbije

Izvor: BotaSot

Milan Mojsilović je rekao da vojska koju on vodi ne isključuje mogućnost intervencije na teritoriji Republike Kosovo Stručnjak za bezbednost, Drizan Šalja:

Međunarodni faktor mora ozbiljno da shvati pretnje Srbije.
Srpska država nastavlja da šalje otvorene pretnje državi Kosovo. Konačno, general Vojske Srbije Milan Mojsilović rekao je da vojska koju on vodi ne isključuje mogućnost intervencije na teritoriji Republike Kosovo, ukoliko dođe do dejstava Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova.

„Ne isključujem mogućnost da će snage bezbednosti koje postoje na Kosovu preduzeti jednostrane i nesrazmerne akcije da bi se došlo do nekih tačaka na terenu“, rekao je Mojsilović.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja govorio je o pretnjama iz Srbije za list “Bota sot”.

“I danas postoji prijetnja iz Srbije, pa i od načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Očigledno je i jasno da kad god dođe do razvoja događaja na Kosovu, odnosno rutinskih sastanaka, kao što je to bio prvi sastanak naša dva ministra odbrane i unutrašnjih poslova pre nekoliko dana, državni aparat u Srbiji je poremećen. Čini se da su veoma paronični, ali ne toliko“, kaže Šalja.

Prema njegovim rečima, kroz stalne pretnje u određenim situacijama Srbija ima za cilj da ostvari dva glavna cilja.

„Prvi, kroz prijetnje vojno-policijskom intervencijom na Kosovu, a posebno na sjeveru, postiže dva udarca:

Da se izvrši pritisak na Kosovo i međunarodni faktor na Kosovu, da se postigne više na političkom polju u pregovorima. I drugo, da u budućnosti zaista izvršimo pravu agresiju na sever Kosova, a zatim da politički stvorimo zaštitu govoreći da smo ih dugo upozoravali i za to moramo biti spremni“, kaže Drizan Šalja za “Bota sot”.

Šalja kaže da međunarodna zajednica mora ozbiljno da shvati pretnje Srbije.

„Ovim pretnjama, posebno poslednjom od strane načelnika Generalštaba Vojske Srbije, smatram da bi NATO faktor u Briselu i posebno američka vojska trebalo da se ozbiljno pozabave i daju snažan signal, sličan rasporedu rezervnog sastava KFOR-a. bataljona što je odavno realizovano. Oni prijete, ali to mogu i realizovati, sa scenarijima koje već znaju da urade, u ime zaštite srpskog civilnog stanovništva na sjeveru i cijelom Kosovu, koristeći u pravnom smislu rezoluciju 1244 i političku situaciju u koje Kosovo nalazi u postizanju konačnog statusa priznanja sa Srbijom kao dve nezavisne države“, objašnjava ekspert Šalja.

„Iz toga proizilazi neposredan zadatak institucija Kosova, da budu oprezne i da većinsko stanovništvo bude veoma budno da ne nasjedne na bilo kakvu montiranu provokaciju srpske države. Stanovništvo bi trebalo da bude veoma kooperativno sa Kosovskom policijom i KFOR-om kako bi blagovremeno obavestili svaki zlokobni scenario koji vide na terenu, gde žive. „Jasno je da je Srbija postala hrabra, a još jasnije ruski faktor na Balkanu posle Srbije i drugih paravojnih bandi kao što je WAGNER“, rekao je Šalja.

Na kraju, on kaže da dešavanja u Ukrajini de facto odlučuju o sigurnosnoj situaciji u regionu.

“Vidimo da u Crnoj Gori imamo zaoštravanje političke situacije, gdje je Beograd zainteresovan da što prije interveniše tamo, dozvolivši sebi izlaz na Jadransko more. Bosna i Hercegovina funkcionalizacijom političko-pravnog sistema u onom dijelu gdje će Republika Srpska tražiti svoje otcjepljenje iz ove državne konture.

Severna Makedonija za koju se zna da nemamo spoljnopolitičku stabilnost sa Bugarskom koja to koristi kao ucenu za svoje interese u međunarodnoj areni, a sa druge strane omogućava da vam se obezbedi teren za uticaj na Srbiju preko njenih frakcija unutar tamo politički sistem“, zaključuje stručnjak za bezbednost Drizan Shala za list „Bota sot“. /Kosova.info

Go to TOP