Vlada usvojila nacrt zakona o izdavanju ličnih karti od rođenja

Vlada Kosova usvojila je na sjednici u srijedu nacrt zakona o ličnoj karti prema kojem će građani Kosova moći dobiti ličnu kartu po rođenju, ali to neće biti obaveza.

“Ovaj nacrt zakona definiše uslove, postupke za korištenje lične karte i obaveze građana Kosova u vezi s njenom upotrebom”, kazao je tokom sjednice ministar unutrašnjih poslova kosova Đeljalj Svečlja.

On je kazao kako će se građani Kosova tako moći kretati i izvan Republike Kosovo samo s ličnom kartom u onim zemljama s kojima Kosovo ima sporazum.

Na današnjoj sjednici Vlada također je odgodila popis stanovništva koji je bio planiran u za novembar te donijela novu odluku o njegovoj provedbi u razdoblju od petog aprila do 17. maja sljedeće godine.

Posljednji popis stanovništva na Kosovu proveden 2011. godine, po kojem je na Kosovu živjelo oko 1,8 miliona stanovnika.

Stanovnici općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova (Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica) nisu obuhvaćeni posljednjim popisom jer u njegovoj provedbi nisu ni učestvovali./Kosova.info

Go to TOP