Video: Ubistvo tinejdžera(17) u Francuskoj od policajca zbog saobraćajnog propisa. Policijska brutalnost?

Objavljen videosnimak na kojem se vidi trenutak kada je policija upucala tinejdžera Nael.M(17) arapskog porijekla u predgrađu Pariza u Francuskoj, a nakon čega su širom zemlje uslijedili nasilni protesti. A ono što svakako jeste činjenica koja je verovano uticala na ovako agresivne proteste navodi o policijskoj brutalnosti prenosi Kosova.info

Policija je 27. jula zaustavila tinejdžera(17) dok se vozio automobilom. Na video snimku se vidi da ga je policajac upucao u trenutku kada je pokrenuo vozilo poslije zaustavljanja radi kontrole. Nakon toga je vozilom udario u ogradu na raskrsnici. Nael(17) je preminuo, a uslijedili su višednevni nasilni protesti. S obzirom na to da se radi o tinejdžeru(17) arapskog porijekla i nije mogao posjedovati vozačku dozvolu.

Prethodno navedeno desilo se u gradu Nanterre, zapadno od Pariza, a u ovom gradu je odrastao. Bio je sin jedinac kojeg je odgajala majka Mounia, radio je kao dostavljač i igrao je u ragbi ligi. Porodica i poznanici poručuju da je bio pristojan i nenasilan mladić.

Proces njegovog obrazovanja se opisuje kao haotičnim. Upisao je školu u Suresnesu, nedaleko od mjesta u kojem je živio, da bi se školovao za električara. Nije bio loš učenik, ali je od ranije poznat policiji. Advokati porodice tvrde da nije imao krivični dosije.

Nael je od 2021. bio predmet pet policijskih provjera, i to također zbog odbijanja da zaustavi vozilo. Jednom prilikom ga je policija zaustavila dok je vozio Mercedes poljskih registarskih oznaka, a tom prilikom su u automobilu bile dvije osobe i tada također nije imao vozačku dozvolu.

Prošlog vikenda je navodno bio u pritvoru i trebalo je da se u septembru pojavi pred sudom za maloljetnike. U policijskom dosijeu je označen kao “Taj”. U septembru prošle godine izrečena mu je disciplinska mjera. U sukobu sa zakonom je bio uglavnom zbog upravljanja automobilom bez vozačke dozvole i korištenja lažnih registarskih oznaka. No, nikada nije osuđivan, prenosi BBC.

Go to TOP