Vašington post: Netanjahu najveća prijetnja Državi Izrael, mogao bi izazvati treći ustanak Palestinaca

Kolumnista uglednog lista Vašington Post-a Maks Bot izjavio je da premijer Izraela Benjamin Netanjahu zapravo sigurnosna prijetnja za Izrael broj jedan prenosi Kosova.info

Na početku Bot je istakao da je na sličan način rekao da je bivši predsjednik Donald Trump u prošlosti bio “Sigurnosna prijetnja za Sjedinjene države broj jedan”.

“‘Bibi’, kao što je univerzalno poznat, izgleda ne mari što njegova politika podriva izraelsku demokratiju, rizikujući bliske odnose Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama, i možda čak može izazvati još jedan nasilni ustanak, treću intifadu, među Palestincima na Zapadnoj obali.

Poput Trampa, čini se da mu nije stalo samo do zadržavanja vlasti, a njegova radikalna politika je cijena održavanja koalicije krajnje desnih ekstremističkih stranaka”, napisao je Boot.

Analitičar odbrane je naglasio da američki predsjednik Džo Bajden pokušava upozoriti Netanjahua sa destruktivnog puta kojim se nalazi, ali bezuspješno.

Bot je ukazao na komentar kolumniste Njujork Tajms Tomas Fridmana koji upozorava na efekte reforme pravosuđa na odnose između SAD-a i Izraela, rekavši da je Fridmana zapravo “pozvao” Bajden da napiše članak.

Bot je također odbacio optužbe republikanskih političara da je Bajden nastrojen “anti-izraelski”.

“Netanjahu bi mogao izračunati da, uz svu svoju podršku GOP-a, ne mora da sluša šta mu demokratski predsjednik govori bez obzira na to koliko dugoročne štete nanosi pozicioniranju Izraela u američkom javnom mnjenju”, napisao je analitičar.

Dodao je da će premijer Izraela i njegov krajnje desničarski kabinet uskoro imati odriješene ruke da sprovedu još više svojih ultranacionalističkih planova uprkos ultra tankov izbornoj većini, sa strašnim posljedicama ne samo po izraelsku demokratiju već i sigurnost ove zemlje.

Analitičar odbrane je dodatno ukazao na antipalestinske komentare krajnje desnih članova koalicije, uključujući kada je ministar finansija Bezalel Smotrič rekao da “Huwara treba biti izbrisana”, napominjući da “skoro 30 godina nakon potpisivanja sporazuma iz Osla, Palestinci gube nadu da će ikada imati svoju državu”.

Bot je naglasio da mu je američki sigurnosni zvaničnik rekao da će operacije poput nedavne operacije IDF-a u Dženinu imati trajne posljedice, palestinske sigurnosne snage će morati ponovo ući u Dženin i da će nasilje izraelskih naseljenika morati prestati.

Go to TOP