Utisak nedelje: Srbija sa državnim projektom uzgajanja marihuane? Čije su desetine narko labaratorija od Jovanjice do severa Kosova vrednosti od 30 i 40 miliona evra! I zašto tužilaštvo Srbije proganja policajce KPS-a kosovske Srbe koji su ih otkrili?

Srbijanski advokat Ivan Ninić gostovao je u jučerašnjem “Utisku nedelje” na komercijalnoj televiziji televiziji Nova S, a tokom razgovora o slučaju “Jovanjica”(najveća podzemna farma za proizvodnju narkotika.

Gde su isprepleteni Vlada Srbije, SNS, BIA i SPC Srbije, poznati advokat izneo saznanje da je na severu Kosova otkriveno 11 laboratorija marihuane od strane policije Kosova i stavljeno van upotrebe i postavio pitanje ko stoji iza toga prenosi Kosova.info

Ninić je upitao kako je moguće da se to dešava, kao i čija je zemlja na kojoj su pronađene laboratorije.

„Inspektor Milan Đukić koji radi u policiji Kosova (Kosovska policijska služba KPS) koji je zajedno sa kosovskom policijom u protekle dve godine otkrio 11 laboratorija marihuane na severu Kosova. Jedna laboratorija, vrednost opreme jedne od tih laboratorija, ako ne grešim u Lešku, je između 30 i 40 miliona evra.

E sad zamislite na jednoj teritoriji gde živi 25.000 stanovnika, na severu Kosova, da imate 11 laboratorija marihuane. Čiji je to projekat, čiji je to proizvod? Ko stoji iza toga? Inspektor kome je posao da to otkriva bio je progonjen od strane tužilaštva Srbije. I ne samo on, nego i neki drugi ljudi. Znači da li mi to imamo proizvodnju marihuane na državnom nivou? Da li neki ljudi finansiraju svoje aktivnosti, neke političke aktivnosti od proizvodnje marihuane? Odakle na severu Kosova 11 laboratorija marihuane? To je ključno pitanje. Čija je to zemlja? Je l to ničija zemlja, ko kontroliše tu teritoriju?“, upitao je poznati advokat.

Podsetimo, Đukić je jedan od nekoliko policajaca KPS-a koje MUP Srbije optužuje za pozivanje na rušenje ustavnog poretka i nasilje nad sunarodnicima, iako su, kako je pisao BIRN, prethodno oni sami bili žrtve fizičkih napada i napada bombama.

Policija ih tereti da su se udružili u grupu koju su predvodili takođe osumnjičeni policajci KPS-a Idriz Idrizi i Mehmet Tarlabunja, da su učestvovali u paljenju automobila koji su u vlasništvu Srba sa severa Kosova, kao i da su delili letke kojima su pozivali Srbe da uzmu kosovska dokumenta i izađu na lokalne izbore u severnim opštinama.

Policajci su u više navrata tvrdili da je njihovo hapšenje politički obojeno.

Inače, kako je BIRN pisao, za Đukića, koji i dalje radi u KPS-u kao istražni policajac organizovanog kriminala u jedinice za narkotike, u krivičnoj prijavi piše da je kao pripadnik jedinice Droga unit, po nalogu obaveštajnih struktura u Prištini, prikupljao podatke o dešavanjima u Zubinom Potoku, kao i tokom barikada u decembru 2022. godine.

„Navodi se da su se podaci odnosili na kosovske Srbe koje su bile na barikadama, a dodaje se i da je preko svojih prijateljskih veza omogućio zaposlenje takođe osumnjičenom Dušanu Tomoviću i njegovom bratu, koje je uključio u obaveštajne aktivnosti za račun struktura u Prištini“, pisao je BIRN.

Go to TOP