UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o vještačkoj inteligenciji

Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila prvu globalnu rezoluciju o vještačkoj inteligenciji da bi podstakla zaštitu ličnih podataka, ljudskih prava i praćenje potencijalnih rizika od ove tehnologije, saopćili su američki zvaničnici.

Neobavezujućom rezolucijom, koju su predložile SAD, a podržale je Kina i još 121 država, ukazuje se na potrebu jačanja politike privatnosti, rekli su zvaničnici novinarima.

Ova rezolucija je posljednja u nizu inicijativa vlada širom svijeta da oblikuju razvoj vještačke inteligencije povodom straha da bi ona mogla biti iskorištena za, između ostalog, narušavanje demokratskih procesa, prevare ili postupke koji bi doveli do dramatičnog gubitka radnih mjesta.

“Nepravilan ili zlonamjeran dizajn, razvoj, primjena i upotreba sistema vještačke inteligencije predstavlja rizike koji bi mogli da ugroze zaštitu, unapređenje i uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navodi se u dokumentu.

SAD, Velika Britanija i više desetina drugih zemalja predstavile su u novembru prvi detaljni međunarodni sporazum o tome kako zaštititi vještačku inteligenciju od zloupotreba, podstičući kompanije da kreiraju sisteme vještačke inteligencije koji su “bezbjedni po svom dizajnu”.

Go to TOP