UŽIVO: U toku finale Evrosonga u Malmeu: Favoriti Izrael Švajcarska i Hrvatska

Večeras se održava finale 68. izdanja Evrosonga u Malmeu u Švedskoj na kojem će nastupiti predstavnici 25 zemalja.

21:00 – Večer je otvorio švedski pjevač Björn Skifs, a potom je uslijedio defile zastava zemalja učesnica Eurosonga, među kojima je bila i izraelska predstavnica.

Nakon prošlogodišnje pobjede Loreen ne Eurosongu u Liverpoolu s pjesmom “Tattoo”, 68. izdanje takmičenja održava se u Švedskoj. Ovo je sedmi put da je Švedska domaćin takmičenja.

U finalu nastupit će svi izvođači koji su kroz polufinala izborili plasman zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Francuskom, Španijom, Njemačkom i Italijom koji čine Veliku petorku. Pridružit će im se prošlogodišnji pobjednik Švedska, koji se također automatski kvalifikuje.

Voditeljice ceremonije finala u Malmo Areni su Petra Mede i Malin Akerman, dvojac koji je bio domaćin i obje polufinalne večeri.

Finale otvara Švedska koja je prošle godine odnijela pobjedu, a ostale zemlje će nastupiti prema sljedećem redoslijedu: Ukrajina, Njemačka, Luksemburg, Izrael, Litvanija, Španija, Estonija, Irska, Latvija, Grčka, Velika Britanija, Norveška, Italija, Srbija, Finska, Portugal, Armenija, Kipar, Švicarska, Slovenija, Hrvatska, Gruzija, Francuska i Austrija.

Nizozemska je trebala nastupati pod rednim brojem pet, ali je njihov predstavnik Joost Klein diskvalificiran nakon navodnog incidenta koji se dogodio u backstageu. Naime, Kleina je jedna žena iz produkcijske ekipe prijavila švedskoj policiji da ju je zastrašivao.

Važno je napomenuti da je ove godine došlo do promjene u načinu glasanja. U finalnoj večeri, 11. maja, gledaoci više neće morati čekati završetak takmičarskog dijela kako bi glasali, već će to moći učiniti čim počne prvi takmičarski nastup.

Možete glasati putem web stranice ili aplikacije Eurovision Song Contest. Zemlje učesnice mogu glasati putem SMS-a te poziva na broj koji će biti prikazan na ekranu.

Go to TOP